Vuk Kostić tumačio lik monstruma
Privatna arhiva
Vuk Kostić tumačio lik monstruma

Privatna arhiva

Vuk Kostić tumačio lik monstruma, Foto: Privatna arhiva

Teško je bilo i glumcima, a posebno onima koji su u ovom filmu imali uloge negativaca, jer je trebalo da iz sebe izvuku ono najgore i baš to prikažu na snimanju.

Kako za „Alo!“ objašnjava glumac Vuk Kostić, koji tumači lik ozloglašenog komandanta logora Miroslava Filipovića, snimanje ovog filma bilo je veliki poduhvat Nataše Drakulić i Gage Antonijevića.

- To se zove istorija... i tu je... Ona nigde ne odlazi i ne pojavljuje se iznenada... Nije problem što moderan trendo-urbani narod ne zna. Nego što ih ne zanima... Postali smo bezdušni i bezosećajni... Bez trunke empatije - kaže Kostić.

On je ranije rekao i da ga je tokom snimanja filma podilazila jeza od svih ustaških uniformi koje je morao da gleda.

Dara iz Jasenovca

Printscreen

Dara iz Jasenovca, Foto: Printscreen

- Svaki put sam osećao nelagodu kad dođem na set i gledam dve stotine momaka u ustaškim crnim uniformama koji gurkaju decu. Mislio sam to prvog dana: „Pa navići ćeš se, Vuče, sve to znam, to je samo film, to je samo film“. Ali svaki dan sam imao jezivu neprijatnost, najslabiji sam na decu, i gledao sam te potresne scene, jer su to neki mali životi, neke male ličnosti koje nikada neće odrasti. Ja sam, generalno, na ljudsku muku jako osetljiv, meni bukvalno pozli. To me razdire. S druge strane, bio sam jako srećan da svojim umećem dam doprinos da taj projekat ugleda svetlost dana. To je jako važan film - zaključio je Kostić.

Vuk tumačio monstruma

Vuk Kostić tumačio lik monstruma

Privatna arhiva

Vuk Kostić tumačio lik monstruma, Foto: Privatna arhiva

Miroslav Filipović Majstorović, kojeg u filmu tumači Vuk Kostić, bio je franjevac, ustaša, jedno vreme komandant logora Jasenovac i logora Stara Gradiška i jedan od najsurovijih zločinaca u Drugom svetskom ratu. Zaredio se i ušao u franjevački red, dobivši redovničko ime Tomislav. Međutim, zbog zlodela koja je činio, franjevci su ga se ubrzo odrekli. Jednom prilikom, ušao je na čas u seoskoj školi, izveo najbolju učenicu, postavio je na katedru i hladnokrvno joj prerezao vrat.

Snaga i strahote na plećima jednog deteta

Dara iz Jasenovca

youtubeprintscreen

Dara iz Jasenovca, Foto: youtubeprintscreen

Biljana Čekić, devojčica koja glumi Daru iz Jasenovca u istoimenom filmu, rasplakala je Srbiju i region svojom maestralnom glumom. Nakon prikazivanja filma, njen otac Radovan Čekić rekao je da mu je posebno drago što Biljana dobila ulogu u ovom filmu jer je čak se devet članova njihove porodice nikada nije vratilo iz Jasenovca.

Biljana Čekić živi u selu Sreflije, deset kilometara od Kozarske Dubice. Ide u osmi razred, živi sa ocem, bratom, starijom sestrom, bakom i dedom. Za ulogu je izabrana među 2.000 mališana.

Pročitajte još:

Komentari (1)

beba

22.02.2021 08:20

Ti si nas dobrica, ne brini...