The Walking Dead
AP/Gene Page
Leni Džejms kao Morgan u seriji The Walking Dead

Profimedia

Leni Džejms kao Morgan u seriji The Walking Dead, Foto: Profimedia

Dugo i pompezno najavljivani, moglo bi se čak reći istorijski prelazak jednog od vodećih likova iz svetskog hita "Okružen mrtvima" Morgana Džounsa u pomenuti spin-of serijal, konačno je postao stvarnost. Za neke bolna, a za druge pak raspamećujuća. U svakom slučaju, bio je to trenutak koji je doneo velike promene, kako u pomenutim serijama i snovima obožavalaca, tako i u životu onoga koji je svu tu pometnju izazvao. Britanski glumac Leni Džejms (52), u ekskluzivnom razgovoru za "TV novosti" otkriva kako su on i Morgan preživeli čuveni "krosover" i izmenili budućnost "Straha".

- Bio je to veliki izazov za mene. Pre nego što je postojala bilo kakva ideja da će se moj lik iz "Okružen mrtvima" pojaviti i u "Strahu", bio sam svestan da tamo negde postoji spinof naše serije. Profesionalnost mi je nalagala da se upoznam sa tim serijalom, tako da sam do tog trenutka već pogledao sezonu i po. Međutim, kad sam saznao da Morgan zvanično prelazi, seo sam i pogledao sve cikluse. Uživao sam i veoma mi se dopada. Uz "Čistu hemiju", a posle "Okruženog mrtvima", to mi je najdraža serija.

Sada kad ste već ozbiljno zašli u "Strah", u čemu vidite najveće razlike između njega i "Okruženog mrtvima"?

Živim poput nomada

Da li to što ste i dalje deo sveta "Okruženog mrtvima" znači da se još niste umorili od Morgana?

- Istina je da mi je on potpuno promenio način života i to kako doživljavam sebe i pravim neke planove. Donekle, u privatnom životu, delim Morganovu sudbinu. Već godinama živim poput nomada. Kao da sam deo cirkuske trupe i selim se od mesta do mesta, ne dajući sebi priliku da se skrasim i pustim korenje. To bi za svakog čoveka bilo iscrpljujuće, i verovatno će i mene u jednom trenutku umoriti. Zasad ne razmišljam o tome da napustim seriju. Još sam tu. A dokle, to ćemo videti.

- Uvek se trudim da budem objektivan kad je reč o poređenjima. Problem u procenjivanju razlika između ove dve serije je u tome što jednu znam veoma dobro, a drugu tek otkrivam. To vam je kao kad pokušate da uporedite bivšu i novu devojku. O jednoj znate sve, a o drugoj samo to da je lepa i da ima neke dobre strane. Nije lako reći koja je bolja i po čemu se to tačno razlikuju. Ono što mi se dopada kod "Straha okruženog mrtvima" jeste to što mnogo putujemo. U "Okruženom mrtvima" imate Aleksandriju i Kraljevstvo, i to vam je to. Ovde je, međutim, situacija potpuno drugačija. Putuje se gotovo svakog dana. I to, kad kažem "putuje se", ne mislim iz grada u grad, nego sa jednog kraja planete na drugi. To je ono što snimanja "Straha okruženog mrtvima" čini posebnim u odnosu na ono na šta sam do sada navikao.

Tokom prvog dela aktuelne sezone, čini se da se Morgan mnogo trudio da pronađe svoje mesto u novom okruženju. Da li će u nastavku konačno uspeti u tome?

The Walking Dead

AP/Gene Page

Morgan i Rik u The Walking Dead, Foto: AP/Gene Page

- Smatram da je Morgan shvatio da nikada neće pronaći svoje mesto u svetu "Straha okruženog mrtvima". Verovatno zbog toga i razmišlja o povratku u Aleksandriju. Iz nje je pre svega otišao da bi se sklonio od ljudi. Oni su ti koji su mu bili problem. Međutim, sada kad pomisli na dom, on misli na Rika i one koje je ostavio za sobom. "Strah" nije njegov dom, i zato i vidimo kako predlaže Džonu i Ališi da pođu sa njim nazad, jer tamo negde postoji svet u kom bi njihova pomoć bila dobrodošla, ali i u kom bi oni našli svoje mesto.

Ima li istine u tome da ćete nas u nastavku serije povesti u Aleksandriju, čime bi se "Strah" i "Okružen mrtvima" spojili u jednu seriju?

- Naravno. Ali, ne mogu ništa da vam otkrijem o toj temi, jer ni sam ne znam mnogo. Najbolji odgovor dobićete ako sačekate i pogledate sledeće epizode.

Mnogo se pričalo i o napuštanju serije glavnih glumaca Kim Dikens i Frenka Dilejna. Kakvi su vaši utisci o tome? Na koji način će ta promena uticati na dalji razvoj "Straha"?

- Frenk je želeo nešto drugo, zasitio se serije, i to je po meni sasvim u redu. Uvek aplaudiram ljudima koji su hrabri da požele nešto novo i drugačije. Kad je reč o Kim, međutim, njena sudbina u seriji zavisila je od tuđih želja, i žalim koliko i ona nad sudbinom Medison. Smatram da je imala još mnogo toga da podari "Strahu". Ona je sjajna glumica. Njen lik je odlično osmišljen i ona ga je dovela do savršenstva. Žalim što nismo imali prilike da duže radimo zajedno, i da napravimo nešto više od odnosa između Morgana i Medison, jer je za to bilo materijala. Ipak, dopada mi se to što obe serije imaju misiju da podsete ljude na to šta je, zapravo, život. Da ne dozvole gledaocima da se uljuljkaju i da se previše naviknu na bilo koga od nas. Jer, to nije stvarnost. Niko ne može da traje večno, i svako od nas, i u seriji, ali u stvarnom životu, sutra može da nestane.

Znate li da su oba projekta veoma popularna u Srbiji, i da ovde imate armiju obožavalaca?

- Sjajno je čuti tako nešto. A ja ću vas iznenaditi podatkom da sam bio u Srbiji, i to nekoliko puta, i da sam oduševljen vašom zemljom. Pre nekoliko godina snimao sam film "Zaključavanje" sa Gajom Pirsom i Megi Grejs, sa kojom sada glumim i u "Strahu okruženom mrtvima" (Altea). Sjajno smo se proveli. Imao sam priliku da obiđem vašu prestonicu. Beograd je zaista divan grad, bogate istorije i prelepe arhitekture. Srbiju pamtim po gostoljubivim ljudima i odličnoj kuhinji. Proveli smo tamo mnogo vremena, i uvek mi je ostala želja da se ponovo vratim, jer zbog poslovnih obaveza nisam stigao da obiđem ostatak zemlje.

Pročitajte i: