Košare, film
Foto: Promo
Košare, film

Foto: Promo

Foto: Promo

Snimanje filma i serije "Košare" baziranih na svedočanstvima vojnika koji su se hrabro borili u istoimenoj bici, trebalo bi da otpočne 28. juna ove godine, na Vidovdan, najavljeno je na konferenciji za medije u zgradi Vlade Republike Srbije. Bitka na Košarama jedan je od najvažnijih događaja iz novije srpske istorije. Bitka se dogodila 1999. godine kada su vojnici SR Jugoslavije u Karauli Košare napadnuti od strane OVK i NATO jedinica koje su bombardovale teritoriju SR Jugoslavije.

Filmski centar Srbije je pre četiri godine pokrenuo Konkurs za film sa nacionalnom temom sa željom da velike i važne teme iz srpske istorije budu ovekovečene na filmu. Ove godine očekuje se premijera prvog igranog filma o Jasenovcu, "Dara iz Jasenovca", a sledeće godine u februaru prvog igranog filma o stradanju na Košarama.

Košare, film

Foto: Promo

Foto: Promo

- Snimanje ovog filma kao i prvog igranog filma o Jasenovcu govori o drugačijem odnosu države prema velikim nacionalnim temama. Ovakvi filmovi su u svakoj državi nacionalni posao i nacionalni interes, te upravo iz tog razloga Vlada Republike Srbije, Predsednik, Ministarstvo odbrane i lokalne samouprave pomažu da se oni snime, uprkos opstrukcijama iz regiona. Samo zahvaljujući budžetima koje u poslednjih nekoliko godina Vlada odvaja za kinematografiju, ali i drugačijim odnosom prema nacionalnoj istoriji, mi imamo ovakve filmove - izjavila je Jelena Trivan, predsednica UO Filmskog centra Srbije.

Telekom Srbija nastavlja sa produkcijom serija izuzetnog kvaliteta, naročito kada je reč o važnim nacionalnim temama.

- Upravo iz tog razloga odlučili smo da podržimo seriju „Košare“ koja će se emitovati na Superstar TV-u. Serija nas vraća u istoriju i čast nam je što imamo priliku da učestvujemo u projektu posvećenom mladim herojima koji su dali život za našu zemlju. Planiramo i nastavak, odnosno drugi deo priče o kapetanima i poručnicima koji su nekoliko godina pre događaja na Košarama, učestvovali u ratu u Bosni, deleći sudbinu srpskog naroda u Oluji - otkrio je Vladimir Lučić, koordinator za multimediju i internet Telekom Srbija grupe.

Film i seriju Košare potpisuje produkcijska kuća Omega Production, u ime koje su producenti Vladan Anđelković i Nemanja Mićić izjavili:

"Ideja o snimanju filma „Košare“ nastala je pre nekoliko godina. Želimo da ovaj film predstavlja svojevrsan spomenik junacima koji su dali svoj život na Košarama. Veliko hvala državi što je podržala projekat, Ministarstvu odbrane, Filmskom Centru Srbije i Telekomu Srbija".

Neke od uloga dodeljene su Svetozaru Cvetkoviću i Viktoru Saviću.

Komentari (1)

mikapanika

06.06.2020 13:48

Lepo, jako lepo, nego da film bude sto realniji, a ne da dobijemu neku zvaku, gde su nasi nadljudi a shiptari glupi i ginu ko snoplje, toga tamo nije bilo, mnogo je nasih poginulo a i razlupali su nam dosta teske opreme ( oklopna vozila, minobacace, 2 haubice....), neka bude bar blizu realnog...