Džoker
Screenshoot Youtube
Džoker

Screenshoot Youtube

Foto: Screenshoot Youtube

Filmski hit "Džoker" uzdrmao je javnost i izazvao lavinu komentara. Mnogo je reakcija psihijatara koji tvrde da je odnos filma prema mentalnom oboljenju štetan, diletantski i pothranjuje stereotipe. 

PROČITAJTE JOŠ:

Sve češće se suočavamo sa pokušajima naučnika da nameću svoja pravila kinematografima, a britanski Gardijan u današnjem izdanju donosi reakciju uglednih psihijatara, Anabel Driskol i Mine Husein, koje tvrde da je nešto zabrinjavajuće i štetno prisutno u filmu Džoker.

Džoker

Screenshoot Youtube

Foto: Screenshoot Youtube

Po njihovoj tvrdnji, interpretacija Hoakina Finiksa "ovekovečila je štetne stereotipe", a znamo da filmovi imaju ključni udeo u formiranju stava javnosti prema mentalno obolelima. Dok je javnost u skorije vreme doživela velike pomake u stavu prema učestalijim mentalnim problemima, poput depresije i anksioznosti, teža mentalna stanja, kao što su psihotična oboljenja ostaju obavijena stigmom i dosledno se pogrešno tumače i ostaju neshvaćena. Naučne studije pokazuju da su teži mentalni bolesnici mnogo češće izloženi trpljenju nasilja nego što su sami nasilni.

Džoker

Screenshoot Youtube

Foto: Screenshoot Youtube

Pretpostavka je da Artur Flek alias Džoker pati od pseudobulbarnog afekta – poznatog i kao "emocionalna inkontinencija" – moguće izazvanog udarcem u glavu u detnjstvu. Nakon faze u kojoj trpi nasilje, Artur se preobražava u superzlikovca koji se histerično smeje, stereotipno "ludog" za oko neukog posmatrača, ubistveni klovn koji se sam od sebe cereka u autobusu.

Umesto da pomogne prosečnom gledaocu da bolje razume mentalno obolele osobe, ovaj film doprinosi upravo suprotnom - pothranjivanju stereotipa, tvrde doktorice Driskol i Husein.

BONUS VIDEO

GLAMUROZNA PROSLAVA Pogledajte ko je sve bio na 12. rođendanu Alo! novina!