Žika Milenković i Dušan Poček
Screenshot
Žika Milenković i Dušan Poček

Screenshot

Foto: Screenshot

Serija "Srećni ljudi" je jedna od onih koju će pamtiti mnoge generacije. Pored mnogih drugih, upečatljive uloge dobrih drugara, Garca i Ilije Pandurovića, imali su glumci Žika Milenković i Dušan Poček.

Osim u ovoj seriji, svoje nerazdvojno prijateljstvo pokazali su i u filmu "Jedan na jedan", gde su se odlično snašli kao džangrizavi penzioneri.

 Žika Milenković

Screenshot

Foto: Screenshot

Ipak, sudbina je tako namestila da ovaj tandem umre na isti dan, sa samo nekoliko godina razlike.

U 80. godini, 18. marta 2008. godine preminuo je Žika, a potom šest godina kasnije i Poček, u 82. godini.

Milenković se rodio u Nišu. Glumačku karijeru počeo je u Niškom narodnom pozorištu, a kasnije prelazi u Beogradsko dramsko pozorište, gde je glumio do penzionisanja. Jedno vreme je u Nišu bio profesor književnosti. Glumio je u preko 30 filmova, preko 300 televizijskih emisija (drame i serije) i oko 150 pozorišnih predstava. Posthumno je dobio i svoju poštansku marku.

Dušan Poček

Screenshot

Foto: Screenshot

O Dušanu Počeku su uvek svi imali reči hvale, pa je tako jednom prilikom, njegov pozorišni kolega Zoran Đorđević izjavio:

- Manje je poznato da je Poček studirao medicinu. Bio je, ako se ne varam, pred sam kraj tih studija kada je došao na Akademiju. I ceo život je bio posvećen i medicini. U pozorištu smo ga zvali ‘doktore’. Zbilja kada god nekome nije bilo dobro uvek smo se prvo obraćali Počeku a on bi ispitivao kakve su tegobe a zatim konstatovao o čemu se radi uz opasku ‘ma nije to ništa’ ili ‘nemoj da se zezaš to može biti opasno, idi kod lekara’ a ispostavljalo se da je gotovo uvek bivao u pravu. - rekao je za Blic.