APEL SVIM GLUMCIMA Danijela Štajnfeld ne želi da ćuti više: "Zašto ćutite o silovanjima i zašto se takvo maltretiranje odobrava"?

Prekipelo joj

Danijela Štajnfeld
 Foto: Instagram

Danijela Štajnfeld je nedavno otkrila da je preživela silovanje o čemu je svedočila u svom dokumentarnom filmu "Isceli me" koji je u Srbiji prikazana za Festivalu evropskog filma na Paliću. Ovaj njen rediteljski debi je iazzvao veliko interesovanje posebno što je ona, kako i sama kaže, prva glumica koja je javno govorila o ovom problemu.

Ona se sama pita zbog čega je to, a uz to je obrazložila zbog čega nije htela da otkrije ime svog silovatelja.

- Upiranje prsta na jednog čoveka pomerilo bi taj fokus sa moje želje da osvestim problem. Ne bih pravila film da je meni bilo bezbedno da javno govorim. Prva sam glumica u Srbiji koja je o ovome progovorila, međutim: da li sam ja prva kojoj se ovo desilo? Kao što postoji pritisak na meni da kažem ko mi je to uradio kako druge osobe ne bi bile u opasnosti, ja pitam zašto pozorišna i filmska zajednica nikada nije ukazala da postoje takve mogućnosti i zašto kolege i koleginice u dugoj tradiciji srpskog glumišta nikada nisu govorili o tome. Zašto je na meni da sama stvorim bezbednos drugima. Pitam se i zašto se sekusalno maltretiranje odobrava u društvu i ne kažnjava. Ako to odobravate, onda će vam posle uzumanja hemijske olovke jednom oduzeti ključeve od kola. Po zakonima u Serbiji silovanje je zločin, ali se dtuštvo pravi da ne postoji. Rečenica "Neću ti ništa" implicira da ako se ograničim da ti neću ništa, možda ću ti nešto uraditi. Svako može da bude predator nad slabijim samo ako se izjasni "neću ti ništa" - kaže Danijela Štajnfeld u velikom intervjuu za "Gloriju".

Danijela Štajnfeld
Foto: YouTube/printscreen

Inače, u jednom delu filma čuje se i njen ragovor sa silovateljem

- Htela sam da publika čuje razmišljanje o obrazloženje silovatelja. Ne samo nada mnom nego i nad drugim ljudma, to je obrazloženje zašto neko to može da radi i zašto uzumja sebi za pravo da to radi. Da je njegova izjava bila suvše lična, ne bih je stavila u film.

O sebi je rekla i da se konačno zacelila.

- Sada sam sasvim dobro, iskreno ne bih mogla da pričam sa vama niti da se pojavim u Srbiji na projekciju filma na Paliću da nisam sve raščistila sa sobom. Da nisam zacelenja, ja bih još bila polomljena, plakala bih i ne bih mogla da govorim na ovu temu.

Danijela je u intervjuu rekla i da je spremna da danas ponovo voli.

- O da, jesam. Kada sam povratila veru u sebe, vratila se i vera u ljubav.

Povezane vesti

 • Korisnik: Ja
  30/09/2020 - 11:31
  Devojko! O čemu pričaš ti? Zar nisi ti jedna od onih koja se smejala u lice nekome ko je preživeo silovanje, prijavio i poslao počinioca u zatvor? Da Danijela, smejala si se i širila jako velike laži tada!
 • Korisnik: Buki
  28/09/2020 - 17:30
  Ona hoće da bude vesnik "me too", pošto je to videla u Americi, i to nije problem, ali svojim postupcima dovodi u sumnju svoj iskaz.Nemojmo gledati šta ljudi pričaju, gledajmo šta rade.Sve za sad, čini se, ostaje deo marketinga njenog debia.Tresla se gora, rodio se miš.Sramotno!
 • Korisnik: Teodora Lektora
  28/09/2020 - 14:34
  Je l ne znaš zašto se ćuti o silovanjima? Zato što nema smisla to pričati a ne imenovati krivca, kao što ti radiš. Eto zašto. Jer ako nema ni imena počinioca, ni dokaza da je uradio to što tvrdiš da je uradio, onda čemu tvoja prazna priča?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi