Miodrag Petrović Čkalja
Jutjub printskrin
Miodrag Petrović Čkalja

Jutjub printskrin

Miodrag Petrović Čkalja, Foto: Jutjub printskrin

Utešno je što je makar pred odlazak sa ovog sveta, pre 14 godina, dobio nagradu za životno delo Car Konstantin.

Upravo tada se na svom govoru, obratio publici, auditorijumu i svima onima koji su možda zaboravili kakav je doprinos ostavio na polju jugoslovenske glume.

- Imam 76 godina i ništa mi ne treba. Živeo sam i živim skromno. Ali, znači mi da naša deca žive normalno. Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa deci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mleko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvek, na vreme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovde - rekao je glumac 2002. godine na dodeli, samo godinu dana pred smrt.

Tom prilikom je izgovorio i rečenicu koja i dalje odzvanja u glava mnogih.

- Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske- neutešan je bio popularni Čkalja.

Iza ovog umetnika ostale su nagrade i priznanja. Uloge u mnogim serijama i filmovima domaće produkcije. Ostala je uspomena na čoveka koji je bio simbol glume. Mnogi su ga smatrali štreberom u svom poslu jer je hteo da sve bude onako kako bi trebalo. Strogo, profesionalno i umetnički bogato. Na kraju je ostao siromašan, ali samo materijalno...

 

 

Komentari (7)

jovan

20.10.2017 13:57

Za ulogu u nekom filmu Ckalja je dobijao velike pare. A mnogo serija, filmova i radio-emisija je snimio. Gde je potrosio taj novac ne znam. Delio sudbinu naroda.

CRNA RUKA - APIS

20.10.2017 14:42

@jovan - IMAO JE SINA GLUMCA .UNUKU GLUMICU KOJA SE U SERIJAMA NE LIBI DA SE BAHATI I SKIDA ,SKAČE PO STOLOVIMA U KAFANI.ZAR ONI NISU MOGLI DA MU POMOGNU ? IMAO JE KUĆU NA KOSMAJU ITD. - TOLIKE SERIJE FILMOVI I DRUGE EMISIJE ,TREBALO JE VALJDA NEŠTO DA MU OSTANE OD TOGA.UOSTALOM NJEGOVA STVAR ,ČINJENICA DA SVI GLUMCI KUKAJU NA PRIHODE ,ALI ONI POD STAROST SNIMAJU REKLAME, EVO OVA BABA ŽIŽA UŠLA U RIJALITI MALA JOJ PENZIJA. A OBEĆALA UNUKU KOJI JE U NEMAČKOJ DA SAV PRIHOD OD RIJALITIJA IDE NJEMU.

ŠOJKE

20.10.2017 14:30

Ñaš Čkalja je neponovljiv!

ax

20.10.2017 14:42

Radio sta je radio. Za taj rad dobio penziju i od nje ziveo kao I svaki drugi penzoner. Svi ti glumci i pevaci da su manje para dobijali na ruke , a vise preko racuna imali bi I vece penzije. Bio to Ckalja ili neko drugi.

mile zaplanjac

20.10.2017 14:45

zalosno je kako se pre svega televizija ponela prema ovom velikanu komedije,koji je uz rame svetskim velikanima komedije poput luja de fina i drugih,a televiziju je vinuo u nebesa.

Interesuje me

20.10.2017 17:45

Svakavih sudbina ima pa evo i ova Ckaljina ali da li moze neko da objasni zbog cega se drzava ponasala onako ruzno prema Jovanki Broz . Zbog cega , mi gradjani treba to da znamo .

nena

21.10.2017 10:24

Imao je nacionalnu penziju. Znaci vecu nego vecina lekara i inzenjera. Navikao je na velike pare od filmova. Veci deo snimaaka njegovih uloga je, neopravdano, izbrisan. Odlican komicar. Njegovi najmiliji su trebali da mu pomognu u starosti jer je i on njih mnogo pomogao dok je imao velike pare.