Serija Černobilj
Screenshoot Youtube
Serija Černobilj

Screenshoot Youtube

Serija Černobilj, Foto: Screenshoot Youtube

Na severu Ukrajine, pri granici sa Belorusijom, samo tri kilometra od grada Pripjat nalazila se nuklearna elektrana Vladimir Ilić Lenjin, koja je zapošljavala oko 7.000 ljudi, od kojih se te noći, 26. aprila 1986. godine, 176 radnika spremalo da izvede određeni test koji je trebalo da doprinese uštedi energije. Jedan sat i 23 minuta posle ponoći test je počeo, ali posle samo nekoliko minuta dogodila se ogromna eksplozija koja je kasnije zabeležena u svetsku istoriju i svi je danas pamtimo kao najveću nuklearnu katastrofu svih vremena.

Trenutno najpopularnija i najgledanija serija "Černobilj" stiže do samog kraja, uskoro će biti emitovana peta i poslednja epizode ove hit serije koja je zaludela svet.

PROČITAJTE JOŠ:

Igra prestola

Screenshoot Youtube

 

 

Premijerno će biti emitovana poslednja epizoda koja se zove “Vichnaya Pamyat”, a HBO je objavio kratak trejler i sinopsis kako bi zagolicali i privukli što više gledalaca.

 

Trejler traje samo 57 sekundi, a u njemu vidimo i suđenje koje je održano 1987. godine. U poslednjoj epizodi smenjuju se scene suđenja i događaji koji su se dogodili neposredno pre same katastrofe.

Prema pisanju "Njujork tajmsa", sudilo se šestorici zvaničnika i tehničkog osoblja nuklerarne elektrane "Černobilj". Sovjetski zvaničnici rekli su da je u pitanju bila ljudska greška, a suđenje je održano kako bi se istražilo šta je dovelo do nesreće i ko je za nju bio odgovoran.

PREPORUČUJEMO I:

 

Serija je do sada zaradila ocenu 9,7 na IMDB, dok je na Roten tomejtosu čak 96 odsto kritičara i gledalaca ocenilo pozitivno.

Bazirana na istinitoj priči, serija najvećim delom prati šta se dešavalo tokom najgore nuklearne katastrofe u istoriji, aprila 1986. godine u današnjoj Ukrajini.

Serija Černobilj

Screenshoot Youtube

Serija Černobilj, Foto: Screenshoot Youtube

On tvrdi da serija niti pokazuje zašto je uopšte dopušteno da se dogodi nuklearna katastrofa, pa čak ni herojstvo koje se događalo u danima nakon eksplozije.

 

Sve ove stvari bi mogle da budu prihvaćene samo da je i istina bolje predstavljena. Međutim, "Černobilj" je fundamentalno neistinit, piše Ogordonev.

- Ne govorim ja ovde o britanskom akcentu. Partijski zvaničnici predstavljeni su kao mrzovoljni gangsteri koji štite sopstvene interese, zlostavljaju, viču, smeju se razvratljivo i lupaju pesnicama po stolU. U pravom životu to je bila katastrofa vrhunskih elitnih birokrata, koji su razgovarali jedni s drugima žargonski - dodao je.

Serija Černobilj

Screenshoot Youtube

Serija Černobilj, Foto: Screenshoot Youtube

Zašto je serija Černobilj tako jeziva?

Postoji nekoliko faktora - aktuelnost, realizam, retrospektiva, oholost. Najveći strah ljudi na vlasti koji poriču i lažu nije masovna smrt već poniženje njih samih i ruskog naroda.

Pol Riter igra zamenika glavnog inženjera Anatolija Dijatlova koji nipošto ne priznaje istinu. On se svojim radnicima unosi u lice, govori im šta su radili i šta nisu videli, šta se dešava, a šta ne.

Gledajući ovo seriju dobijamo odgovor na glavno pitanje: Koja je cena laži? U ovom slučaju, to su ljudski životi. To pitanje postavlja hemičar Valerij Legasov (Džared Haris) koji je vodio istragu o Černobilju i izvršio samoubistvo dve godine kasnije.

Podsetimo, zbog tadašnje unutrašnje politike Sovjetskog saveza, stepen razmera katastrofe nije objavljen odmah, pa su tako stanovnici grada Pripjata gledali sa balkona i ulica ogroman plamen koji se dizao iz pravca elektrane. Mnogi od njih su na taj način takođe bili izloženi, a broj kontanimiranih se povećavao i narednog jutra, pošto se sa opštom evakuacijom počelo tek nakon 13 sati od nesreće, kada su autobusi krenuli da transportuju stanovništvo u bezbednu zonu.

Smrt, kovčeg

Shutterstock

 

 Više fotografija pogledajte u galeriji

 

Komentari (1)

Branka

04.06.2019 11:21

Sigurna sam da je serija odlična,mnogi su mi rekli,ali ne mogu to gledati...