Amerika
Tanjug/AP
LL Kul Džej i Ajs Kjub

Tanjug/Rich Schultz

Foto: Tanjug/Rich Schultz

Američki reper Ajs Kjub objavio je na Tviteru fotografiju narodnog heroja Jugoslavije Lepe Radić, učesnice Narodnooslobodilačkih borbi, koju su Nemci ubili 1942. godine, tokom Drugog svetskog rata.

U pitanju je čuvena fotografija koja je snimljena nekoliko trenutaka pre nego što su joj stavili omču oko vrata, a kako se navodi u istorijskim zapisima, imala je svega 17 godina i tada je uzviknula "Živela Komunistička partija i partizani! Bori se, narode, za svoju slobodu, ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju, imaće ko da me osveti".

Ispod fotografije, koju je slavni reper objavio, može se pročitati veliki broj komentara u kojima se čak i citiraju njene poslednje reči, a među komentarima su i: "Jugoslavija! Ona je heroj", "Smrt fašizmu, sloboda narodu", "Kraljica"...

Ajs Kjub aktivno na društvenim mrežama objavljuje tvitove o nemirima i protestima u Americi, izazvanih ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda, te se pretpostavlja da je i ova fotografija Lepe Radić, koja se borila za slobodu, objavljena u tom kontekstu.

Ajs Kjub je, inače, poznat kao jedan od najvećih hip-hop aktivista i boraca za građanska prava.