SRAMOTA! Mira Adanja jednom rečenicom uvredila parove koji ne mogu da imaju decu!

Mira Adanja Polak započela je novu sezonu emisije "Ekskluzivno" Mire Adanje - Polak.

Mira Adanja Polak
Mira Adanja Polak, Foto: Printscreen

Prva emisija ponela je naslov "Ko je otac", gde je razgovarala sa poznatim ginekologom, i jednom rečenicom šokirala celu Srbiju.

Naime, Mirin sagovornik bio je prof. dr Nebojša Radunović a njihova tema bila je vantelesna oplodnja, nešto što sve više žena zanima.

Voditeljka je doktoru postavila niz pitanja, želela je da sazna što više, a onda je izgovorila rečenicu zbog koje su vrlo brzo počele da "gore" društvene mreže.

"U poslednje vreme izgleda kao da je veštačka oplodnja trend ili moda, nemoguće da toliko mladih žena ne može da zatrudni, da li je to neki trend, imate li mišljenje o tome" upitala je Polak doktora Radunovića, koji je svojim odgovorom, takođe iznenadio.

"S jedne strane ste u pravu, misle da im je to kraći put, da je lakše to tako uraditi. Desi se da nisu morale to sve da rade, uđu u ceo proces oplodnje, opuste se i odjednom dobiju dete, a da nisu završili taj postupak oplodnje. Dobro ste primetili, da postoji takva jedna tendencija da misle da je to rešenje, a vantelesna oplodnja je rešenje, tek onda kada iscprimo sve druge resurse", odgovorio je dr Radunović.

Na društvenim mrežama, mnogi su osudili voditeljku da je postavljala neodgovarajuća pitanja iznoseći svoj stav bez osnovnih znanja o temi, a u tome su prednjačili članovi Fejsbuk grupe Šansa za roditeljstvo.

Naveli su i da je Mira videvši reakcije javnosti, obrisala sve komentare na Fejsbuku, što su ljudi dodatno osudili i tražili javno izvinjenje voditeljke javnog servisa.

Mira se tokom emisije osvrnula i na Atifu Nokić i Slavicu Stojiljković koje su se u poznim godinama odlučile na porođaj.

Pitajući načelnika Odeljenja humane reprodukcije KCS-a, o tome kako je teklo vođenje trudnoće i sam porođaj ove dve žene, Mira je postavila pitanje koje je zgranulo mnoge žene.

"Da li one u startu postaju zvezde, jel one u startu znaju da su različite, kakve su one žene", pitala je Mira načelnika.

"One su obične, ali znaju da to nije jednostavno", odgovorio je doktor.

Mira je zatim otvoreno pitala doktora u emisiji "Ko je otac deteta, jeste li saznali"?

Doktor Radunović je odgovorio:

"Ne, one su rekle da je to njihovo dete. Nisam insistirao na tome. Njihovo pravo je da one to sačuvaju za sebe, a nisam hteo ni da ih stresiram, i napravim veću štetu, pa sam odlučio da ne ulazim dalje u tu tematiku", naveo je on.

U daljem razgovoru, Mira je prokomentarisala "kako žene znaju čiju su spermu dobile".

Podsećanja za one koji nisu upućeni, davanje sperme prilikom procesa vantelesne oplodnje u Srbiji je, za sada, dozvoljeno Zakonom samo za partnere koji su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici. U Srbiji nije Zakonom dozvoljena donacija.

Čak i u evropskim klinkama gde je moguća donacija, ne može se znati ko je donor sperme, ali pacijenti mogu da biraju karakteristike donora, npr. "želim plavu devojčicu, zelenih očiju, visine 170cm", na osnovu kojih tim doktora pravi selekciju. I to se uglavnom vidi u specifičnim katalozima koje nude klinike.

Iz Udruženja parova u borbi za potomstvo – Šansa za roditeljstvo, iznenađeni ovakvim predstavljanjem jedne osetljive društvene teme, uputili su otvoreno pismo Miri Adanji-Polak, gde između ostalog navode sledeće:

"Nemojte žene i muškarce koji se očajno bore da dođu do potomstva svrstavati na nivo starleta i to javno, na nacionalnoj televiziji. To je sramno. Da li znate koliko ima samo mladih parova koji ne mogu da ostvare trudnoću bez vantelesne oplodnje? Uzroci su različiti, ali je njima neophodan ovakav proces, to nikako nije pomodarstvo."

Nije vantelesna oplodnja proces samo za starije gospođe koje vi predstavljate u emisiji. I ko je taj ko će da odredi kada je ženi vreme da rađa? Vreme joj je kad ona želi. Ustavno je pravo svake žene da bude majka.

U Srbiji se prema zvaničnoj statistici oko 400.000 parova bori sa sterilitetom. To uvek imajte na umu.

 • Korisnik: Jasna
  05/10/2017 - 09:38
  Hitno je posaljite u penziju!
 • Korisnik: Dejan
  05/10/2017 - 08:34
  Nikoga Mira, ko iole malo razmisli, nije uvredila niti bilo sta drugo učinila. Borba sa sterilitetom kod mladih ne počinje kad se utvrdi svi vi koji se bavite tom pojavom bi trebali da promovisete način života koji u ranoj mladosti može značajno smanjiti pojavu steriliteta a ne samo da pričate koliko ima osoba i kako oni treba da rešavaju sterilitet kada se već utvrdi. Dajte malo prevenciju. A što se tiče da li je i pomodarstvo prisutno - jeste prisutno je i to više nego što je normalno.
 • Korisnik: Nn
  04/10/2017 - 23:33
  Dajte ne preterujte!!!! Zena nista uvredljivo nije rekla. Zene koje ne mogu da ostanu u drugom stanju nisu Bile tema razgovora.
  • nedjo @Nn
   05/10/2017 - 01:20
   u pravu si
 • Korisnik: Seks od 12 a vidim
  04/10/2017 - 21:52
  i pre, tange, kineske hulahopke, jaknice iznad pojasa, patike bez čarapa itd. itd. Prekidi trudnoce u pubertetu, menjanje partnera, polne bolesti, virusi i bakterije, miomi, izrasline, slepljeni i neprolazni jajovodi sa cestim upalama jajnika i kako da postane majka?
  • mm @Seks od 12 a vidim
   05/10/2017 - 08:03
   Ne verujem sta procitah? Jel po Vasem neko ko ne moze da uma dete sam krivac?
  • Maja @Seks od 12 a vidim
   05/10/2017 - 11:36
   Bez obzira na to što ste naveli, mnogo puta je sterilitet kod muskarca a ne kod zene kako onda to obijasnjavate ?
 • Korisnik: Ina
  04/10/2017 - 21:29
  Jeste trend. Vantelesna, carski rez bez nužne potrebe, porodjaji u vodi, epidural.... Šta je tu uvredljivo? Jeste trend. Ranije se nije moglo birati, nego je bilo šta je tu je.
  • Nena @Ina
   05/10/2017 - 10:24
   Jel trend sto mi je posle vanmatericne ostranjen desni jajovod a levi zapusen??,Jel trend sto sam jedino Vantelesnom oplodnjom mogla da dodjem do potomstva. Da trend je da se vucete od lekara do lekara na sve silne analize da bi uradili VTO. I da "trend" je sto kada krenez na postupak isprimas silne hormoe,injekcije. Molite Boga da ne dozivite sve to a ne da kazete da je VTO trend
  • Maja @Ina
   05/10/2017 - 11:32
   -parovi koji idu na vto ne biraju to da rade nego moraju nikom nije lepo ni zadovoljstvo ni trend da prolazi kroz to
  • Nsdjanka @Ina
   05/10/2017 - 21:42
   Jezivo je bito glup
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi