princ Hari
Foto: Profimedia/Profimedia

Visoki sud u Londonu naložio je danas princu Hariju da plati troškove poreskim obveznicima nakon što je izgubio sudski spor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova zbog smanjenja njegove policijske zaštite.

Iako nije precizno naveden iznos, spekuliše se sumom od milion funti. Engleski mediji su objavili i da je sudija koji je vodio ovaj slučaj, ser Piter Lejn, odbio prinčev zahtev da prepolovi iznos, uz komentar da je „on potpuno izgubio slučaj“.

Sudija Lejn je izjavio i da je jedan deo Harijeve žalbe bio „iskreno beznadežan“.

Princ Hari je najavio da će se žaliti na presudu i sada jedino može da se direktno obrati Apelacionom sudu.

princ Hari

Profimedia

 

Inače, princ je tužio Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog toga što su mu ukinuli policijsku zaštitu nakon što su on i Megan napustili kraljevski život i Britaniju u januaru 2020. godine.

U žalbi koju je podneo, izjednačio je opasnost njemu i njegovoj porodici sa onom sa kojom se suočila njegova majka, princeza Dajana pre smrti 1997. dok su je jurili paparaci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potrošilo je više od 500.000 funti javnog novca u ovoj parnici. Otkriveno je i da je Vlada potrošila 514.128 funti , uključujući više od 180.000 funti za advokate, 320.000 funti na advokate u Pravnom odeljenju Vlade i 2.300 funti na sudske takse. Harijevi pravni troškovi nisu otkriveni, ali bi, kako je objavio Dejli mejl mogli biti slični.

princ Hari

Profimedia

 

S obzirom na to da princ Hari ne odustaje od zahteva da ima policijsku zaštitu i sve vreme kuka da je veoma ranjiv prilikom posete Velikoj Britaniji, od njega je zatraženo da u roku od 30 dana dostavi plan putovanja, kako bi nadreženi na vreme procenili eventualni rizik. Izvori bliski princu navode se da on ne želi da se vrati u veliku Britaniju sa Megan i njihovom decom bez nivoa sigurnosti koji mu je potreban.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading