kralj Čarls
Foto: Profimedia/Foto: Profimedia

Britanski kralj Čarls (75) je na tronu samo 18 meseci, a planovi za njegovu sahranu su već spremni.

Operacija Menai Bridge je naziv koji su stručnjaci dali sahrani, slično kao što se operacija kraljice Elizabete zvala Operacija Londonski most.

Strani mediji pišu da to nije standardni protokol, već neophodan.

- Neki članovi osoblja kraljevske porodice veruju da je kraljevo stanje gore nego što je objavljeno u medijima - rekao je izvor za američke medije.

kralj čarls

Tanjug/Ap

 

Operacija Menai most počeće premeštanjem Čarlsovog tela iz Bakingemske palate u Vestminstersku dvoranu. Tamo će ležati, dok će mu sahrana biti održana devet dana kasnije. Najverovatnije će biti sahranjen u kraljevskom trezoru u zamku Vindzor. 

- Imaće svu pompu koja priliči britanskom monarhu - dodaje izvor. 

Inače, Čarls, koji boluje od raka, nije zadovoljan oporavkom i frustriran je sporošću celog procesa. Ovu informaciju medijima je potvrdio njegov nećak Piter Filips, sin Čarlsove ćerke, princeze Ane.

- On je dobro raspoložen, ali mislim da je na kraju veoma frustriran. Frustriran je jer ne može da nastavi da radi sve što želi, ali je veoma pragmatičan i razume da postoji period u kome zaista treba da se fokusira na sebe - otkrio je Filips za Skaj njuz Australiju.

Kralj Čarls

Profimedia

 

Član kraljevske porodice trenutno je u poseti Australiji kao pokrovitelj ISPS Handa, dobrotvorne organizacije koja podržava sportiste i žene sa invaliditetom, i dao je intervju za Skaj njuz Australian Roial Report u kojem je govorio o Čarlsovom oporavku od raka.Iako se kralj uglavnom povukao iz javnog života, on nastavlja da prima crvene kutije od vlade i održava sastanke sa premijerom Rišijem Sunakom kako bi osigurao da Ujedinjeno Kraljevstvo može normalno da funkcioniše. Piter je otkrio da Čarls često prisiljava osoblje da mu dozvoli da obavlja kraljevske dužnosti, protivno savetu svojih lekara:

– On stalno testira svoje osoblje, doktore i medicinske sestre, govoreći: „Zapravo, hajde, znaš, mogu li ja da uradim ovo?", "Mogu li ja to?" Dakle, poenta svega ovoga je da on očigledno zaista želi da se vrati u neki oblik normalnosti. I verovatno je frustriran što oporavak traje malo duže nego što bi želeo – zaključuje kraljev sestrić.

Bakingemska palata potvrdila je dijagnozu 5. februara, a ova nesrećna vest izazvala je globalnu zabrinutost za novog monarha koji je stupio na tron pre samo 18 meseci. U odsustvu kralja, veliki deo dužnosti preuzeli su kraljica Kamila, princ Vilijam, kraljevska princeza Ana, princ Edvard i njegova supruga Sofi . Iz tog razloga, Kamila je bila sama na putovanju u Severnu Irsku. U The Arcadia Delicatessen u Belfastu je ispričala kako je kralj Čarls.

- On je dobro. Bio je veoma razočaran što nije mogao da dođe. Trudim se da ga održavam u redu - poverila se kraljica kojoj je prodavačica uručila poruku sa željama za što brži oporavak njenog supruga. Dobila je kese sa lokalnim proizvodima od prodavaca da ih odnese kući Čarlsu.

kralj Čarls

Foto: Profimedia

 

Podsetimo, Čarls je još u januaru tražio lečenje zbog uvećane prostate, a radilo se o korektivnom zahvatu u jednoj londonskoj bolnici.

- Kao i hiljade muškaraca svake godine, Kralj želi da leči uvećanu prostatu. Stanje Njegovog Veličanstva je benigno i on će sledeće nedelje ići u bolnicu na korektivni postupak. Kraljevi javni angažmani biće odloženi za kratak period oporavka - rekao je tada portparol kraljevske porodice. 

Podsetimo, tokom naizgled rutinske posete bolnici, lekari su kralju dijagnostikovali rak. U isto vreme dok je Čarls bio u bolnici, njegova snaja Kejt Midlton, kojoj je takođe dijagnostikovana bolest, bila je na istoj klinici, samo na drugom odeljenju. Kraljevska porodica prolazi kroz teška vremena. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading