Kejt Midlton
Foto: Profimedia/Foto: Profimedia

Kejt Midlton šokirala je svet objavom da ima rak u veoma ličnoj i emotivnoj televizijskoj izjavi.

Princeza od Velsa (42) objavila je da je podvrgnuta "preventivnoj hemoterapiji", a njena bolest je uočena nakon teške abdominalne operacije u januaru.  

Ali šta je preventivna hemoterapija? Kada se koristi? Da li je to isto kao i tradicionalna hemioterapija? A koji su neželjeni efekti?

Otkrivanje raka nakon operacije "nije neuobičajeno", rekao je jedan vrhunski doktor.

Dr Mangesh Thorat, zamenik direktora jedinice za klinička ispitivanja Barts u centru za prevenciju raka na Univerzitetu Kueen Mari, rekao je za "Skaj njuz".

- To nije baš uobičajeno, ali nije ni neuobičajeno. Često to nalazimo jer skeniranja koja radimo pre operacije često imaju svoja ograničenja. Kada se stvari pogledaju pod mikroskopom, nakon što vam se oduzme organ, dobijate mnogo bolju rezoluciju i tada se javlja rak. Tako da nije neuobičajeno - rekao je on.

Kejt Midlton

Profimedia

 
Kakav tretman Kejt dobija?

U svojoj emotivnoj izjavi snimljenoj u Vindzoru, Kejt je rekla da je njen medicinski tim „savetovao da treba da se podvrgne kursu preventivne hemoterapije“.

Ona je otkrila da je u "ranoj fazi tog lečenja", koje je počelo krajem februara.

Za Kejt se sada kaže da je na „putu oporavka“. Drugi detalji nisu dati.

Hemoterapija koristi moćne lekove za napad na tumore i obično se daje za direktno lečenje raka ili smanjenje tumora u pripremi za operaciju.

Kao u Kejtinom slučaju, hemoterapija se takođe može koristiti kao preventivna opcija u nadi da će se zaustaviti povratak raka. Da li to znači da je njen rak već nestao?

Nisu saopšteni detalji o tome da li je to bio slučaj.

Kejt je samo rekla da je njena velika operacija abdomena u Londonu u januaru, za šta su lekari mislili da nije kancerozno stanje pre nego što je saznala istinu, bila uspešna.

Kejt Midlton

EPA

 

Preventivna hemoterapija, koja se naziva i adjuvantna hemoterapija, ima za cilj da zaustavi povratak raka nakon što se glavni tumor ukloni iz tela.

NHS kaže da se može koristiti za "smanjenje rizika od povratka raka nakon radioterapije ili operacije". Šta tretman podrazumeva?

Preventivna hemoterapija se najčešće isporučuje kao intravenska kap ili tablete, a zatim se krvotokom prenose po celom telu.

U zavisnosti od vrste, hemoterapija se može primeniti ili u bolnici ili u udobnosti pacijentovog doma.

Postoji preko 100 vrsta lekova za hemoterapiju.

Svi funkcionišu na sličan način, cirkulišući kroz krv kako bi zaustavili reprodukciju ćelija raka bilo gde u telu tako što će ih ubiti pre nego što dobiju priliku da se podele. Ovo sprečava njihovo rast i širenje u telu. Koji su neželjeni efekti?

Centar u Britaniji koji se bavi istraživanjem ove opake bolesti kaže:

- Činjenica da lekovi za hemoterapiju ubijaju ćelije koje se dele pomaže da se objasni zašto hemoterapija izaziva neželjene efekte. Tkiva tela su napravljena od milijardi pojedinačnih ćelija. Kada smo potpuno odrasli, većina telesnih ćelija se ne deli i ne umnožava mnogo. Oni se dele samo ako treba da poprave štetu - navode oni.

Kejt Midlton

 

 

 

Međutim, neke ćelije se i dalje dele kod odraslih osoba, poput onih koje se nalaze u kosi (koja stalno raste) i koži (koja se stalno obnavlja).

Pošto tretman neselektivno utiče na telesna tkiva, bez obzira da li su kancerogeni ili ne, može izazvati neželjene efekte kao što su gubitak kose, umor i modrice.

Često pacijent koji je podvrgnut hemoterapiji uzima i druge lekove dizajnirane da pomognu u ublažavanju ili borbi protiv nekih od ovih simptoma.

Simptomi obično nestaju kada se završi tok lečenja, piše "Daily mail".

Podsetimo, oglasio se i poznati doktor, koji je izgovorio strašne tvrdnje na račun bolesti Kejt Midlton, a više o tome pročitajte u odvojenoj vesti.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading