Van Gog
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga „Portret stare seljanke sa belom kapom“ prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Iako na aukciji nisu naveli detaljnije informacije o novom vlasniku, mediji su saznali da je reč o čoveku izvan Evropske unije koji ima privatni muzej.

- Prodata je muzeju van Evropske unije -rekao je Bil Rau, predsednik galerije MS Rau, koji je sliku i stavio na prodaju.

U međuvremenu se, ipak, saznalo da je jedan od anonimnih kupaca bila i slavna glumica i pevačica Barbra Strejesend, koja je 2020. kupila Van Gogovu „Seljanku s detetom u krilu“ za neverovatnih 4.470.000 dolara. Svoju kupovinu otkrila je časopisu Njujork tajms, rekavši da namerava da pozajmi sliku neimenovanom muzeju.

Barbra Strejsend

Foto: Shutterstock

 

Cena je bila iznad procenenjene sume od 3,2 do 3,8 miliona dolara.

Inače, za Barbru se odavno zna da je kolekcionarka vrednih umetničkih dela, da poseduje „najmanje jedno delo Anri Matisa“, kao i „najmanje tri Van Goga“. Na zidovima svoje vile u Kaliforniji ima i dela američkih umetnika kao što su Edvard Hoper i Roj Lihtenštajn, a uz Van Goga i Matisa, omiljeni evropski slikari su joj i Pjer-Ogist Renoar i Edgar Dega.

- Posebno me privlači umetnost koja obuhvata ljudsko iskustvo i koja odražava vrednosti i borbe različitih kultura i vremenskih perioda - rekla je jednom prilikom Barbra Strejesend.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading