OPTUŽEN ZA UBISTVO IZ NEHATA Alek Boldvin ispalio smrtonosne hitce na snimateljku filma "Rđa"
EPA

Prema informacijama do kojih je došao Volstrit džornal, očekuje se da će tužilac podići optužnicu protiv Aleka Boldvina i oružara, dok je pomoćnik reditelja pristao da se izjasni krivim za nesavesno korišćenje vatrenog oružja tokom snimanja filma „Rđa“ (Rust) kada je smrtno stradala direktorka fotografije Halina Hačins.

Tužilac namerava da optuži Aleka Boldvina za ubistvo iz nehata u zbog fatalnog incidenta na snimanju filma u Nju Meksiku kada je ubijena direktorka fotografije Halina Hačins, a povređen reditelj Džoel Souza, kaže izvor Volstrit džornala koji je upoznat sa istragom.

OPTUŽEN ZA UBISTVO IZ NEHATA Alek Boldvin ispalio smrtonosne hitce na snimateljku filma

Foto: Tanjig/ Jordan Strauss

 

Izvor navodi i da će oružarka filma Hana Gutijerez-Rid takođe biti optužena za ubistvo iz nehata u pomenutom incidentu. Prvi pomoćnik reditelja filma Dejvid Hols pristao je da se izjasni krivim po optužbi za nesavesnu upotrebu smrtonosnog oružja.

Okružni tužilac oblasti Santa Fe Meri Karmak-Altvis najavila je da će optužbe biti podignute narednih dana i biti podnete sudu do kraja januara.

Krivični zakon Novog Meksika tretira ubistvo iz nehata kao krivično delo četvrtog stepena za koje je predviđena maksimalna kazna od 18 meseci.

Kao pomoćnik reditelja, Dejvid Hols je bio i koordinator za bezbednost na setu i lično je predao pištolj Aleku Boldvinu na probi. Navodno, i Hols i oružarka Gutijerez-Rid proverili su pištolje pre nego što su ga dali Boldvinu koji je trebalo da uvežba scenu potezanja revolvera.

OPTUŽEN ZA UBISTVO IZ NEHATA Alek Boldvin ispalio smrtonosne hitce na snimateljku filma

EPA

 

Prema izjavi koju je Hols dao u kancelariji šerifa okruga Santa Fe, on je uzeo jedan od tri rekvizita postavljena na kolica i dao ga gospodinu Boldvinu da snimi scenu. Kako nalažu pravila, pomoćnik reditelja je potom uzviknuo „hladan pištolj“, što je potvrda članovima ekipe da vatreno oružje nema bojeve metke.

Boldvin je u više navrata negirao da je povukao okidač pištolja, uključujući i intervju za Ej-Bi-Si njuz iz decembra 2021. „Nikada ne bih uperio pištolj ni u koga i povukao okidač na njih, nikada“, insistirao je Boldvin u intervjuu. „Neko je stavio živi metak u pištolj, metak koji nije smeo da se nađe na imanju."

Glumac je tvrdio kako je samo povukao osigurač pištolja i pustio ga, posle čega je pištolj sam opalio.

Advokati Holsa i oružarke Gutijerez-Rid rekli su da njihovi klijenti nisu znali da je pištolj napunjen bojevom municijom i negirali su bilo kakvu nameru.

OPTUŽEN ZA UBISTVO IZ NEHATA Alek Boldvin ispalio smrtonosne hitce na snimateljku filma

EPA/ MIKE NELSON

 

Tokom 15 meseci od pucnjave, istražni organi su proverili sve mere bezbednosti na setu, uključujući način na koji su članovi ekipe filma i njegova zvezda rukovali oružjem i municijom u danima i trenucima koji su prethodili incidentu. Istražitelji nisu objavili kako se bojeva municija našla na objektu.

Iz šerifove kancelarije rezultati istrage su predati tužiocima i u njima nije data bilo kakva preporuka ko bi trebalo da budu optuženi.

U aprilu je Biro za zaštitu zdravlja i bezbednost Novog Meksika rekao da su producenti filma znali da se ne poštuju bezbednosne procedure za vatreno oružje i da nisu intervenisali. U izveštaju, inspektori bezbednosti su takođe otkrili da se Hols nije konsultovao sa oružarkom Gutijerez- Rid pre nego što je predao pištolj Aleku Boldvinu.

OPTUŽEN ZA UBISTVO IZ NEHATA Alek Boldvin ispalio smrtonosne hitce na snimateljku filma

EPA

 

Agencija za bezbednost na radnom mestu izrekla je kaznu od skoro 137.000 dolara – maksimalna kazne dozvoljene državnim zakonom – produkcijskoj kompaniji koja stoji iza filma. Kompanija "Rust Movie Productions LLC" osporila je nalaze u upravnom postupku.

U oktobru su Boldvin i produkcijski tim postigli nagodbu sa porodicom gospođe Hačins. Uslovi poravnanja nisu objavljeni.

Boldvin je u novembru podneo tužbu protiv nekoliko članova ekipe, uključujući oružarku i pomoćnika reditelja. U tužbi se navodi da su članovi ekipe bili nemarni u svojim obavezama zaštite glumaca i članova ekipe, uključujući i davanje napunjenog pištolja Boldvinu.

Kao odgovor, advokat gospođe Gutijerez-Rid rekao je da je gospodin Boldvin „jedini odgovoran za ovu tragediju“.

SPREMITE SE: Stižu “INFLUENSERI”!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading