Predrag Živković Tozovac
Printscreen
Predrag Živković Tozovac

Printscreen

Predrag Živković Tozovac, Foto: Printscreen

Pre 46 godina Predrag Živković Tozovac snimio je pesmu "Jeremija" na singl ploči koja je od prvog dana bila zabranjena za emitovanje, a on je morao da pobegne u egzil i spase živu glavu.

Nejasno je kako se potkrala takva greška strogim komunističkim komisijama čija je dužnost bila da pregledaju i preslušaju svaki materijal pre nego što se pojavi u javnosti. Ništa nije smelo da naruši mir i blagostanje radnog naroda, a posebno ne tadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Tozovac je uspeo u tome, ali platio je veliku cenu. Kada je njegov "Jeremija" ugledao svetlost dana, brže-bolje je sklonjen u fioku, a Živkovića je saslušavala Državna bezbednost ko zna koliko puta. Iste godine odlazi za Nemačku u nameri da se skloni od hajke i napada i tamo ostaje dve godine. Po povratku u Jugoslaviju počeli su novi problemi.

- Nikada "Jeremija" zvanično nije bio zabranjen. Moja prijateljica Rada Trifunović, urednica na Radio Beogradu, jednom prilikom stavila je "Jeremiju" kao predlog za hit meseca, i to među zabavnom muzikom. Kad su počeli da stižu glasovi samo za nju, Rada se uplašila i skinula tu pesmu, pa je stavila "Mirjanu". E onda je to neko primetio i tako je krenula priča "Tozovca zabranio Tito jer je srbovao". Gluposti, ja ne verujem da je to ikada došlo do Tita, ali dobro - rekao je Tozovac za Kurir, a onda objasnio zašto su mu zabranili da napušta Jugoslaviju.

- Pasoš su mi oduzeli za vreme Tita zato što sam pevao našim ljudima u inostranstvu, to se tada smatralo kao izdaja. Odnosno, tako su smatrali pojedinci u državnom aparatu. I mnogim mojim kolegama koji su išli preko oduzimali su pasoš. Često su me pozivali na saslušanja. Ali i to je prošlo, pasoš su mi vratili Draža Marković i Branko Pešić - kaže legendarni pevač.

Živković (82) više od 50 godina aktivno se bavio muzikom i bio jedan od najpopularnijih izvođača narodnih pesama. Živi u Beogradu, povremeno nastupa i pojavljuje se u javnosti, mada priznaje da najviše voli da uživa i provodi dane sa suprugom Emilijom, s kojom je brak sklopio 2016.

Tekst pesme "Jeremija"

Ja sam ja, Jeremija
prezivam se Krstić,
selo mi je Toponica
drvena mi dvokolica,
služio sam stari kadar - artiljerija.
Ja sam ja, Jeremija
prezivam se Krstić,
imam sito i karlicu
imam ženu vračaricu
služio sam stari kadar - artiljerija.

Komentari (2)

Aero

17.08.2018 13:08

Pozdrav za Tozovca sa Pivare kragujevacke.

Jeremija

17.08.2018 15:40

@Aero - Pozdrav za Tozovca i Pivarce !