TOZOVAC OTKRIO DUGO ČUVANU TAJNU: Zbog jedne njegove pesme morao je da pobegne iz zemlje! Mnogima je omiljena

Ovo do sada niko nije znao.

Predrag Živković Tozovac
Predrag Živković Tozovac, Foto: Printscreen

Pre 46 godina Predrag Živković Tozovac snimio je pesmu "Jeremija" na singl ploči koja je od prvog dana bila zabranjena za emitovanje, a on je morao da pobegne u egzil i spase živu glavu.

"HITNO JE" Isidora Bjelica zatražila POMOĆ ZBOG BOLESTI!

Nejasno je kako se potkrala takva greška strogim komunističkim komisijama čija je dužnost bila da pregledaju i preslušaju svaki materijal pre nego što se pojavi u javnosti. Ništa nije smelo da naruši mir i blagostanje radnog naroda, a posebno ne tadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Tozovac je uspeo u tome, ali platio je veliku cenu. Kada je njegov "Jeremija" ugledao svetlost dana, brže-bolje je sklonjen u fioku, a Živkovića je saslušavala Državna bezbednost ko zna koliko puta. Iste godine odlazi za Nemačku u nameri da se skloni od hajke i napada i tamo ostaje dve godine. Po povratku u Jugoslaviju počeli su novi problemi.

O NJENOM SLUČAJU BRUJE SVETSKI MEDIJI! Ninu Morić je muž pred sinom bacao na zid, davio je, pričao da je narkomanka, a sada mu se manekenka VRATILA!

- Nikada "Jeremija" zvanično nije bio zabranjen. Moja prijateljica Rada Trifunović, urednica na Radio Beogradu, jednom prilikom stavila je "Jeremiju" kao predlog za hit meseca, i to među zabavnom muzikom. Kad su počeli da stižu glasovi samo za nju, Rada se uplašila i skinula tu pesmu, pa je stavila "Mirjanu". E onda je to neko primetio i tako je krenula priča "Tozovca zabranio Tito jer je srbovao". Gluposti, ja ne verujem da je to ikada došlo do Tita, ali dobro - rekao je Tozovac za Kurir, a onda objasnio zašto su mu zabranili da napušta Jugoslaviju.

- Pasoš su mi oduzeli za vreme Tita zato što sam pevao našim ljudima u inostranstvu, to se tada smatralo kao izdaja. Odnosno, tako su smatrali pojedinci u državnom aparatu. I mnogim mojim kolegama koji su išli preko oduzimali su pasoš. Često su me pozivali na saslušanja. Ali i to je prošlo, pasoš su mi vratili Draža Marković i Branko Pešić - kaže legendarni pevač.

Živković (82) više od 50 godina aktivno se bavio muzikom i bio jedan od najpopularnijih izvođača narodnih pesama. Živi u Beogradu, povremeno nastupa i pojavljuje se u javnosti, mada priznaje da najviše voli da uživa i provodi dane sa suprugom Emilijom, s kojom je brak sklopio 2016.

UČESNICI ĆE U ZADRUZI 2 VIDETI VELIKOG ŠEFA! Evo kako on izgleda (FOTO)

Tekst pesme "Jeremija"

Ja sam ja, Jeremija
prezivam se Krstić,
selo mi je Toponica
drvena mi dvokolica,
služio sam stari kadar - artiljerija.
Ja sam ja, Jeremija
prezivam se Krstić,
imam sito i karlicu
imam ženu vračaricu
služio sam stari kadar - artiljerija.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Aero
  17/08/2018 - 13:08
  Pozdrav za Tozovca sa Pivare kragujevacke.
  • Jeremija @Aero
   17/08/2018 - 15:40
   Pozdrav za Tozovca i Pivarce !
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi