Tozovac
Rajko Ristić/Alo!
Tozovac

Rajko Ristić/Alo!

Tozovac, Foto: Rajko Ristić/Alo!
Džej Ramadanovski pomen

Alo!

Džej Ramadanovski pomen, Foto: Alo!

Predrag Živković Tozovac izgubio je bitku sa korona virusom u 85. godini. Talenat za muziku otkrili su njegovi roditelji kada mu je bilo četiri godine, a već sa deset godina svirao je harmoniku na svadbama.

Njegov otac zvao se Svetozar, a majka Budimka. Svetozar je bio harmonikaš koga su svi poznavali po nadimku Toza. Otuda potiče i pevačev nadimak Tozovac. Međutim, njegovo detinjstvo obeležila je velika tragedija, smrt oca, koga kaže dugo nije mogao da prežali. U oktobru 1941. godine nemačka vojska je streljala njegovog oca, zajedno sa još nekoliko hiljada Kraljevčana. Ostao je sam sa majkom i bakom, a u više navrata je isticao kao se majka lavovski borila za njega kroz život.

Predrag je pored harmonike naučio da svira bubnjeve i trubu kako bi zaradio, a prve pesme snimio je 1965. godine.

Njegova velika popularnost počela je 1971. godine, međutim 1972. snima pesmu "Jeremija" koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega je morao da se skloni kod prijatelja u Nemačku.

Kada se nakon dve godine vratio u Srbiju, vlasti su mu oduzele pasoš.

Pored toga je ostao miljenik publike i nastavio da peva svim onima koji ga vole.

Najpoznatiji je po pesmama "Tražiću ljubav novu", "Vlajna", "Jesen u mom sokaku“, "Mirjana", "Ti si me čekala", "Violino ne sviraj", "Ovamo Cigani", "Oči jedne žene", "Prazna čaša" i drugima.