Rajko Dujmić
Printscreen
Rajko Dujmić

Printscreen

 Foto: Printscreen

Ovaj čuveni kompozitorsko-pesnički tandem Dujmić i Momčilović, bili su i bliski prijatelji. Zajedno su stvarali večne pesme, putovali, radili, a ponekad bi se i napili. Tako su 22. septembra 1980. u Zagrebu pili vino koje je Slobodan Momčilović doneo s rodne Korčule. Natočio je piće, uzeo papir da napiše pesmu svojoj supruzi Tonki Čović Momčilović, a Rajko Dujmić se latio gitare. Pošto je Tonka, novinarka 'Slobodne Dalmacije' iz Splita, imala govornu manu, nije znala da izgovori "r", Momčilović je napisao "Tonka reci cvrčak, Tonka reci more, brzo nešto reci da ne bude gore".

Rajko Dujmić

YouTube/printscreen

Foto: YouTube/printscreen

Dujmić je preko ramena virkao na papir i tiho svirao klavir. Kada je pesma bila gotova, u 3 sata ujutru pozvali su Tonku i pevali. Shvatila je da su pripiti, pa im nije zamerila što su je probudili. Tako se rodila ova velika pesma, a od tada do danas, skoro svako kad upozna ovu gospođu, Momčilovićevu muzu, kaže joj: "Tonka reci cvrčak", što ona i učini. Sećanja na njenog Moku i dalje su snažna, često zaplače kad čuje ovu baladu. Sudeći po pričama ljudi iz njene okoline, ali i intervjuima koje je davala, čini se da je na život ljuta, od kada je 1990. njen Moka umro.

- Pesma jeste pesma, ali Moka je Moka, kaže najpoznatija Tonka.

Ova balada je objavljena 1981. godine na albumu "Budi uvijek blizu". Na ploči se nalaze i hitovi "Plava košulja" i "E, moj Saša", a prodata je u skoro 500.000 primeraka.

Rajko Dujmić

YouTube/printscreen

Foto: YouTube/printscreen

Dujmić je iz vikendice išao da supruzi Snježani kupi poklon, ali je sleteo s puta u šumu.

Kompozitorova žena se javno molila za njegov oporavak, objavivši na fejsbuku Dujmićevu instrumentalnu kompoziciju "Pjevaju šume" u kojoj se čuju otkucaji srca, s porukom da je uverena da će se probuditi iz kome.

Rajko Dujmić će biti sahranjen u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju. Grobno mesto među zaslužnim građanima porodici kompozitora ustupiće Grad Zagreb.

PROČITAJTE JOŠ: