Rade Šerbedžija
EPA/Claudio Onorati
Rade Šerbedžija

EPA/Claudio Onorati

Rade Šerbedžija, Foto: EPA/Claudio Onorati

Čuveni Rade Šerbedžija je imao svega 23 godine kada je stupio u brak sa zagrebačkom balerinom Ivankom u koju se zaljubio na prvi pogled.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Žene su ga oduvek smatrale vrlo privlačnim, a prvu suprugu Ivanku Cerovac, balerinu, mnogo je voleo. Međutim, sudbina im nije bila naklonjena. Upoznali su se mladi i brzo su sagoreli. Rade Šerbedžija diplomirao je s 22 godine, a tad je već bio ludo zaljubljen u svoju balerinu, kako ju je od milja zvao. Graciozna Zagrepčanka osvojila je Radetovo srce jer su bili srodne duše. Oboje su obožavali pozorište.

Rade je diplomirao na Akademiji 1969, a Ivanka u Školi za ritmiku i ples. Ivanka i Rade venčali su se sa samo 23 godine. Oboje su jedva bili navršili 23 godine i bila je to prava iskrena mladalačka ljubav. On je odmah dobio angažman u gradskom pozorištu "Gavella" u kojem je igrao Šekspirovog "Hamleta" i "Ričarda Trećeg", a ona je postala plesni koreograf u Zagrebačkom pozorištu mladih. U braku su dobili i dvoje dece. Godine 1971. rodio im se sin kojem su dali ime po Radetovom ocu Danilu, a dve godine kasnije rodila im se i ćerka Lucija. Dotad je Rade već prikupio mnogo glumačkog iskustva.

Budući da su bili vršnjaci, to je bila njihova prava iskrena mladalačka ljubav. On je odmah dobio angažman u gradskom pozorištu "Gavella" u kojem je igrao Šekspirovog "Hamleta" i "Ričarda Trećeg" , a ona je postala plesni koreograf u Zagrebačkom pozorištu mladih.

Rade Šerbedžija

EPA/Claudio Onorati

Rade Šerbedžija, Foto: EPA/Claudio Onorati

 Prvu sporednu filmsku ulogu dao mu je Krsto Papić u "Iluziji", dok je još bio student, a samo godinu dana posle zaigrao je glavnu ulogu u filmu Branka Ivande "Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata". Na televiziji se proslavio ulogama u klasicima Hrvatske televizije kao što su bile serije "U registraturi", "Bombaški proces", "Nikola Tesla", "Putovanje u Vučjak"... Kako je rasla njegova slava, tako se sredinom '80-ih počeo urušavati njegov brak. U pesmi "Hamlet mašina", koju je napisao 1992. godine, priznao je svoju krivicu. Opisao je to u stihovima o "veš-mašini" koju je nakon venčanja kupio svojoj balerini.

- Iskra ili Olimpija, tako se nekako zvala i uredno i vredno prala, zatim se već kod mojih prvih sitnih neverstava počela kvariti... - napisao je Rade.

Razveli su se 1987, a prvoj supruzi posvetio je zbirku pesama u kojoj je napisao da "od nas ništa nije ostalo osim dvoje odrasle dece koja nas svojim životima uveravaju da sve to nije bio tek san i privid".

Rade Šerbedžija

Rajko Ristić/Alo!

Rade Šerbedžija, Foto: Rajko Ristić/Alo!

 

Bivši supružnici ostali su prijatelji i nakon razvoda i tako je ostalo sve do 2010. godine kad je Ivanka Cerovac iznenada preminula od moždanog udara u 63. godini života.

 

Rade je danas oženjen Lenkom Udovički sa kojom ima troje dece: Milicu, Ninu i Vanju.

Pogledajte BONUS video:

Jedna je od NAJBOGATIJIH ŽENA sveta, a nekada je umesto haljina nosila džakove za krompir!