Ljupka Stević i Dragiša Simić
MUP Srbije/ M. Jošida
Ljupka Stević i Dragiša Simić

MUP Srbije/ M. Jošida

Ljupka Stević i Dragiša Simić, Foto: MUP Srbije/ M. Jošida

Kada se sve uzme u obzir, kazna može da bude ublažena

Slučaj pevačice Ljupke Stević, koja je prisluškivala svog partnera, bivšeg načelnika saobraćajne policije generala Dragišu Simića, danima intrigira javnost, a mnogi se pitaju može li prisluškivanje da prođe bez zakonskih posledica.

Koliko će kazna biti teška, zavisi od motiva, objektivnih razloga, olakšavajućih okolnosti i “životnih razloga” zbog kojih je prisluškivanje izvršeno. Kada se sve uzme u obzir, kazna može da bude ublažena.

- Pred zakonom je isto da li je prisluškivao muškarac ili žena i kojim uređajem je to učinjeno. Sud uglavnom ima više razumevanja prema ženama ili muževima, odnosno osobama koji su iz emotivnih razloga učinili ovakvo delo. To ne znači da neće biti kažnjeni, već samo da će njihova kazna biti nešto blaža nego kada neko prisluškuje iz koristoljublja. Naravno, muškarac ili žena ipak imaju puno pravo da tuže emotivnog partnera koji ih je prisluškivao - kaže advokat Svetozar Vujačić za "Objektiv".

- Postoji nekoliko privatnih detektivskih agencija koje su registrovane i koje pronalaze sive zone u zakonu. U tom slučaju, osoba koja je unajmila agenta ne odgovara za to, već upravo agencija. Ipak, vrlo malo je presuda za ovakvo krivično delo. Prema iskustvo advokata, delo je teško dokazati, osim ako neko sam ne prizna da je postavio bubicu - kaže kriminolog Zlatko Nikolić za gorepomenut medij.

PROČITAJTE JOŠ