Šaban Šaulić
Rajko Ristić/Alo!
Šaban Šaulić

Rajko Ristić/Alo!

Foto: Rajko Ristić/Alo!

U novogodišnjem šou-programu RTS "Noć šampiona" pevači su uveseljavali publiku hitovima Šabana Šaulića, a da se javni servis nije udostojio ni ime da mu pomene.

Nizali su se hitovi, ali se ni u jednom trenutku na ekranu nije pojavilo ime popularnog kralja narodne muzike u znak zahvalnosti što i posle njegove smrti nacionalna TV kuća profitira od njegovih pesama.

Ovo je zasmetalo Šabanovim prijateljima, ali i porodici, tvrdi izvor blizak Šaulićima. Oni su, malo je reći, zgranuti ovakvim postupkom RTS jer, kako tvrde, da nije bilo Šabanove pesme i karijere duge pola veka, ne bi bilo ni produkcije ploča za koju je objavljivao svoje albume, jer je bio jedan od najtiražnijih izvođača te muzičke kuće.

Najkonkretniji i najbrutalniji u prozivci medijskog servisa Srbije bio je novinar Goran Jovanović, veliki Šabanov prijatelj, koji mu je do kraja života bio portparol i održao govor na komemoraciji. Jovanović je besno na Fejsbuku prokomentarisao neobjašnjivi skandalozni propust u najluđoj noći, koji je pokazao potpuno odsustvo empatije i pijeteta prema veličini kao što je bio Šaulić.

"Javni servis se večeras toliko okoristio i program naročito iza ponoći zasnovao na mom mrtvom prijatelju Šabanu Šauliću da su makar mogli da ga spomenu ili puste sliku. Gadim se Olivere Kovačević i celog njihovog programa", napisao je Jovanović i izazvao salvu podrške za ove reči.

On je naveo da je reč o čistom nemaru i bezobrazluku javnog servisa, a kao odličnu potvrdu toga podvukao je da je Bugarska ukazala počast srpskom kralju folk muzike.

- Nacionalna bugarska televizija je u novogodišnjoj noći emitovala specijalnu emisiju posvećenu Šauliću. A jedan javni servis, kome je on doneo ogroman novac, da se ne seti ni da ga pomene. Stvarno ne ide. Na stranu to što ga kao umetnika treba istaći - rekao je Jovanović za Srpski Telegraf i podsetio da je samo album "Dođi da ostarimo zajedno" u izdanju PGP RTB predat u milion i po primeraka.

Goran Jovanović, komemoracija

Screenshot TV Pink

Foto: Screenshot TV Pink

Šabanov brat, pevač Hasan Dudić, ogorčen je odsustvom poštovanja RTS, koji se, kako ističe, ni sličicom u pozadini nije odužio dok su išle njegove pesme.

- Taj RTS je 60 odsto napravljen od Šabanove pesme, zgrade i sve drugo, jer je bio najprodavaniji izvođač. Zaslužio je da mu bista bude u RTS i PGP, jer to je ista kuća, sve je išlo u jednu kasu nekad. Trebalo je u jednom segmentu da mu ukažu poštovanje, kad su se pevale njegove pesme, jer se radi o godini u kojoj je nastradao - tvrdi Dudić i dodaje:

- RTS danas ima urednike kojima ja poručujem da bi im bilo bolje da se povuku sa funkcije jer nemaju sluha, niti su učili od pravih muzičkih urednika.

Hasan Dudić

Printscreen

 Foto: Printscreen

Urednica zabavnog programa RTS, Olivera Jovićević, juče nije odgovarala na pozive. Međutim, na Vajberu je videla poruku koja joj je poslata, ali nije odgovorila, zbog čega je izostalo pominjanje Šaulićevog imena u novogodišnjem programu.

Podsetimo, kralj narodne muzike, Šaban Šaulić, nastradao je 17. februara 2019. u teškoj saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj.

Šaban Šaulić

Alo

Foto: Alo

 

Komentari (18)

Sladjan

03.01.2020 16:32

To je novogodisnji program nije kao svaki Dan neki haos I Dan zalosti!!!!svaki Dan na tv emisije o umiranju,povredama haosu!e bar neka emisija da nebude pomen nekome!

Tosa

03.01.2020 17:10

Preterujete.Pa sada sve pomrlw izvođace da pomenu Tomu Zdravkovica,Luisa,Tose Proeski...a sta je sa glumcima.Ipak je ovo novogodisnja noc a ne secanje na umrle.

Serbicus Historicus

03.01.2020 17:46

Svaka vam čast za tekst. Svaka reč je na svome mestu. Velika bruka i sramota javnog servisa. U stvari RTS slogan treba da glasi "Vaše prave da ne znate ništa". Sve je to manje javni servis a sve više javna kuća, a ovih 255 dinara koji se otimaju građanima Srbije svaki mesec preko računa za električnu energiju treba da posluže da se na RTS-u zbrine gomila đžabalebaroša i novinarki i voditeljki starleta i sponzoruša. Neka žive od reklama, kao svaka komercijalna televizija. Jad i beda.

Realan

03.01.2020 18:15

Ja kao posmatrač,odnosno gledalac,smatram da porodica i prijatelji treba da budu zahvalni sto Šaban nije brzo zaboravljen.Mislim da oni treba da se zahvale rts-u,a isto smatram da je mnogo teže za njih,sto su druge tv stanice emitovale reprize od 2018,2017 god.gde se Šaban i pojavljuje i peva.

Srećko

03.01.2020 18:40

I Tesla je ostavio struju pa niko nemira da se klanja kad upali svetlo. Na kojoj bi lestvici bio pevač?

bager

03.01.2020 19:59

@Srećko - Za struju se ne placa autorsko pravo ,pravo na koriscenje imena i lika osobe i umetnika,,sad posle smrti naslednici odlucuju o tome kome ce prodati ,ustupiti,,niko nema prava da samovoljno koristi lik i delo Sabana,,i jos da zaradjuje na tome

xxy

03.01.2020 20:06

@Srećko - Tako je, koliko je Tesla ostavio covjecanstvu a i drugi naucnici nasi i strani. Saban jeste vrhunski pevac ali ima ih dosta i drugo obostrana korist je izmedju Sabana i RTS jer da nije postojalo TV svi pevaci ne samo Saban ostali bi kafanski pevaci a za neke se nebi ni znalo.

Aca

03.01.2020 19:15

Spustite se malo na zemlju! Da ne pričamo o šundu, porezu, sinu koji nema sta da nasledi jer se sve kupovalo na zenino ime... do toga da će im se preko Sokoja isplatiti naknada!

Petar

03.01.2020 20:43

Porodica "zgrozena" jer im RTS nije uplatila desetine hiljada evra !!! Navikla gospoja da zivi od stare slave Sabanove !!!! E nema vise...morate da i vi radite !!!!

mimi

03.01.2020 21:26

Koji paraziti ,zbog para ,i autorskih prava..

Deki

03.01.2020 21:47

U pitanju je zabavni program a ne komemoracija! Pevane su pesme mnogih koji više nisu živi pa što bi samo Šaban bio pominjan? Zar ste nekad na čuvenom novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije videli slike Štrausa i Mocarta?

Eka

04.01.2020 01:17

Podrzavam da novogodisnja nije "in memoriam" noc, osim ako je nepravedno izostavljen u pregledu godisnjih gubitaka. Bio je pevac, pesme nam ostavio i ako one zive, kao sto ce ziveti, to je vec omaz Sabanu i cast da nije zaboravljen. Inace mislim da je medijski dostojno ispracen na vecni put. Sa njegovim postradalim telom putovale su i vesti koliko je Zorica Brunclik bila potresena i usla u njihovu kucu, da li je zena Goca jela nesto deset dana i kolikoje Sabanove dece osteceno njegovim odlaskom.

Marko

04.01.2020 08:24

Kad je poginuo, RTS je napravio emisiju o njemu. Takođe, bilo bi lepo da to učini i na godišnjicu smrti. Ali novogodišnji program nije mesto za sećanje na mrtve. Mislim da porodica i prijatelji preteruju i ovakvim izjavama nanose štetu njegovoj muzičkoj veličini.

Nataša

04.01.2020 09:45

Apsolutno se slažem sa porodicom i prijateljima. Nisam gledala program u celosti, ali jesam dobar deo. Očekivala sam da se pomene njegovo ime i žao mi je što su načinili ovakav propust. Ono što sam uspela da čujem je da su pominjali omiljene pesme naših poznatih glumaca, koji nažalost odavno nisu sa nama. Njega nije bilo nigde, kao da nije ni postojao. One što ostavljaju minuse, molim da začepe uši kada čuju pesmu ŠABANA ŠAULIĆA, kralja narodne muzike, ako ništa drugo, bar iz poštovanja!!!

Dosta vise!

04.01.2020 15:08

Pevali su i pesme Toseta, Silvane Armenulic a oni su takodje bili i ostali velicine pa niko ne kuka zasto im nisu spominjana imena kao da samo to izvodjenje njihovih pesmama nije dovoljno da ih se setimo. A ruku na srce, meni je zalije sto je mlad preminuo nas fizicar koji je mogao da svetu da mnogo vise od Sabana! I dosta vise! Bio je pevac ne nuklearni fizicar i mene nicim nije zaduzio!

Vandalizam

04.01.2020 18:41

Ma kako vas nije sramota da pričate tako... Pa taj šaban je zaradeo milione baš zahvaljujući pgp-rts produkcijskoj kući... U obostranu korist. I dosta više sa šabanom i njihovim problemima dok u srbiji ljudi bukvalno umiru od gladi, na ulici... U leskovcu u novogodišnjoj noći umro čocek od gladi i zime. O tome 3 reči... Naša sramota, ali bolje da se folirate na Facebook-u i napadate druge nego da pomognete tamo nekom prljavom strancu. Baka prase kupio dva poršea i to je bitnije..

Goran

05.01.2020 12:02

U celoj ovoj priči korist pokušavaju da izvuku upravo ovi koji su i pokrenuli priču. Nekima je malo para a nekima je u cilju da skrenu pažnju na sebe i svoje pripale pjevačke karijere. RTS Ima sva prava da u svom programu emituje pesme Š.Š koje su snimljene za njihovu produkciju.

Bombonica

07.01.2020 10:09

Sta je to sad toliko bitno,pa sta ako je proglasen za kralja narodne muzike...Kad su ga krunisali u Krajini na jednom veselju znao je da uzme krunu od zlata i ode bez ijednog "hvala",nenormalnu sumu novca je nosio sa veselja svojoj kuci..U Srbiji ima mnogo vecis problema od toga da li ce ga neko pomenuti ili nece..Jedini koji nije vise sa nama a vredan je pomena je Tose Proeski,on je jedini od pevaca koji je pomagao bolesne ljude i bio covek sa VELIKIM SRCEM!?!