Severina
Instagram/printscreen
Severina

Instagram/printscreen

Foto: Instagram/printscreen

Severina je bila u plišanoj haljini, elegantnom bež kaputu sa krznom, a poručila je: "Vratiće se Valter", što su stihovi pesme "Valter" bosansko-hercegovačkog sastava Dubioza Kolektiv, što donekle prati radnju filma "Kumek", na čijoj se premijeri se pojavila pevačica.

Dubioza kolektiv je 2010. godine pevao "Vratiće se Valter", što je, kako su rekli u bendu, satiričan pogled na balkansku želju za dolaskom čoveka koji će svima rešiti probleme.

O Valteru su pevali, snimali filmove,pričali mitove... bio je najpoznatiji partizanski obaveštajac koji je poginuo u borbi protiv fašizma.

Ko je bio Valter i kakav je mit o njemu?

Bata Živojinović

Screenshot Youtube

Foto: Screenshot Youtube

Vladimir Perić Valter rođen je u Prijepolju 28. decembra 1919. godine, a poginuo 6. aprila 1945. u 25. godini, kao heroj, na dan oslobođenja Sarajeva. Obilazio je električnu centralu koju je trebalo zaštititi od neprijatelja koji se povlačio i tu ga je pogodila minobacačka granata. Na tom mestu u Valterovoj ulici u Sarajevu i danas je njegova bista.

Valter se nije se javljao porodici otkako je otišao u Sarajevo 1940. Pred kraj rata, poslao im je pismo u kome je napisao da će se uskoro konačno videti.

Njegova hrabrost bila je legendarna, pa se posle rata pisalo mnogo toga: da je u Sarajevu stanovao u kući blizu najviših ustaških oficira, da je uvek nosio nešto novca sa sobom, kao mito ako ga uhapse, da je sašio uniformu u kojoj je hteo da prošeta oslobođenim Sarajevom, da se nije odvajao od pištolja marke "valter".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Severina (@severina)

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Husnija Kamberović rekao je da je Perić bio izuzetan obaveštajac i vođa pokreta otpora u Sarajevu.

- Te takozvane udarne grupe, kako su ih zvali, krajem rata su imale zadatak da s jedne strane omoguće lakši ulazak partizana, koji su izvana nadirali u grad, a sa druge onemoguće uništavanje privrednih objekata i pljačku kulturnih objekata u Sarajevu od strane nemačke i ustaške vojske koja se krajem rata povlačila iz grada - rekao je ranije Kamberović.

Bata Živojinović

Screenshot Youtube

Foto: Screenshot Youtube

Valterovi saborci su posle rata pričali da je on u Sarajevu bio neuhvatljiv za Gestapo i ustaše. Istoričar i dugogodišnji direktor Muzeja u Prijepolju Slavoljub Pušica ispričao je da to nije bilo samo zato što je Perić bio vanredno sposoban, već što su ga štitili i njegovi jataci.

- Valterove komšije, ti bogati muslimani koji su bili iz čuvenih begovskih porodica, koji su se odselili u Sarajevo, oni su čuvali Valtera. Kad kažu jataci, upravo ti ljudi, prijatelji, komšije muslimani iz Sarajeva, oni su bili podrška. Valter je mogao samo kod njih da se oseća sigurno i kod Srba koji su bili iz Prijepolja u Sarajevu - rekao je tada Pušica.

Film "Valter brani Sarajevo"

Ono što se u širokim narodnim masama zna o Valteru uglavnom je zahvaljujući filmu Hajrudina Krvavca, "Valter brani Sarajevo" iz 1972. godine. Legendarni glumac Bata Živojinović igrao je Valtera, ali je za razliku od najpoznatjeg obaveštajca preživeo rat.

- Lik Valtera kako ga je napravio Krvavac u filmu je preživeo. To je nešto što se gradilo sedamdesetih i osamdesetih. Takav Valter je bio prihvatljiv. Danas je verovatno malo ko čitao nešto o njemu. Ono što znaju, znaju iz filma - rekao je Husnija.

Publika je film dočekala raširenih ruku, a sestra Vladimira Perića Valtera kasnije je pričala da je reditelju posle gledanja rekla: "Pa gde je kraj?" Jer, njen brat je poginuo na dan oslobođenja Sarajeva, a Krvavac je na to rekao: "Kraj je baš onakav kakav i treba da bude".

- Valter je najsjajniji predstavnik, najveći heroj ilegalnog pokreta u našim okupiranim gradovima... - rekao je Josip Broz Tito nakon projekcije filma "Valter brani Sarajevo".

Tito

Printscreen / Youtube

Foto: Printscreen / Youtube

Muzičar Nele Karajlić ispričao je da su u njegovoj porodičnoj kući znali za Valtera i da je, kako je rekao, navodno dolazio kod njegovih na vrata.

- On je navodno dolazio, kod mene na vrata, kod moje bake i dide, pošto su bili u komšiluku. Ali moja kuća je bila u tom ambijentu revolucionarnom, i svi moji su znali za Valtera i znalo se da je to čudo božije šta je taj frajer mogao sve da uradi - ispričao je Nele jednom prilikom.

- Nama deci nikad nisu pričali te začkoljice, ko je tu šta bio. Kao što ni Šiba Krvavac nije snimio film u kome se prikazuju ustaše, četnici i ostali, nego samo ono što može odmah gledalac da razume. Ovo su naši, ono su njihovi.

Inače, Severina je veliku pažnju privukla na premijeri filma "Kumek", Darija Juričana, maskom sa natpisom "Vratiće se Valter".

SAZNAJTE JOŠ: