Fejat Sejdić
Privatna arhiva
Fejat Sejdić

Privatna arhiva

Fejat Sejdić, Foto: Privatna arhiva

"Kralj trube", kako su legendarnog muzičara za života zvali svi oni koji su sarađivali sa njim, prekretnicu u karijeri doživeo je nakon što je sa Goranom Bregovićem napravio muziku za film "Dom za vešanja", a saradnja sa Emirom Kusturicom, otvorila mu je vrata u svet. Sejdić je sa orkestrom nastupao u Rusiji, Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, a truba ga je odvela i u daleku Australiju. Za porodicu pokojnog trubača gubitak je nenadoknadiv, a kolege muzičari složni su u jednom: da je otišao najbolji među njima.

Saša Popović

Sjajan čovek i vrstan muzičar

Saša Popović

Goran Srdanov

Saša Popović, Foto: Goran Srdanov

- Još jedna tužna vest ovog leta. Nisam se još privikao na odlazak mnogih divnih ljudi, a jutros me je sačekala vest da je Fejat preminuo. Veliki gubitak. Sjajan čovek, vrstan muzičar, veliki umetnik, trubač na koga smo ponosni. Zahvalan sam na tome da sam imao priliku da poznajem i družim se sa ovim velikim čovekom - kaže Popović.

Muharem Serbezovski

Ostaje nam da patimo

Muharem Serbezovski

Alo!/Rajko Ristić

Muharem Serbezovski, Foto: Rajko Ristić

- Fejata sam upoznao kada se moj brat ženio. Doveo sam ga u cigansku mahalu u Skoplju, i prvi put kada smo ga čuli kako svira, to je za nas bilo pravo otkriće. Osim što je bio sjajan umetnik bio je i vrstan čovek, a to je prava retkost. Dugo smo se družili, njegov odlazak je velika tragedija. Ciganska nacija gubi velikane i legenda, a nama ostaje samo da patimo - kaže Muharem Serbezovski i dodaje da mu je krivo što nisu stigli ništa zajedno da snime.

Čeda Marković

Njegova truba je budila osećaje

Čeda Marković

Rajko Ristić

Čeda Marković, Foto: Rajko Ristić

- Izuzetan muzičar, još bolji gospodin i izvanredan čovek. Koliko je njegova truba bila osećajna, on je bio još osećajniji. Onako kako je on svirao, niko ne ume – kaže Čeda Marković koji je dugo godina sarađivao sa orkestrom Fejata Sejdića.