Fejat Sejdić
Privatna arhiva
Fejat Sejdić

Privatna arhiva

Fejat Sejdić, Foto: Privatna arhiva

Jedan od najpoznatijih muzičara sa ovih prostora, Fejat Sejdić (76) preminuo je posle kratke i teške bolesti u noći između ponedeljka i utorka. Smrt je dočekao u svom domu, a njegov odlazak pogodio je celu Srbiju.

Kralj trube iza sebe je ostavio nemerljiv trag u muzici, kojom je počeo da se bavi još kao dečak. Sa svega 13 godina počeo je da nastupa sa svojim ocem. Godine 1976. na Saboru trubača u Guči prvi put je dobio nagradu za najbolji orkestar.

Od 1981. postaje neprikosnoveni kralj Sabora. Nekoliko godina zaredom osvaja sve prestižne nagrade: Prva truba, Zlatna truba, Najbolji orkestar, a onda dolazi vreme kada trubu prepušta svom unuku Nebojši Sejdiću koji je za naš list kroz suze rekao da nikad neće moći da preboli smrt svog dede.

Nebojša i Fejat Sejdić

info centar juga

Nebojša i Fejat Sejdić, Foto: info centar juga

- Predstavljao mi je sve, pružio mi je ljubav i podršku, uz njega sam naučio sve što znam. Ovo je veliki udarac koji ne mogu da opišem rečima. Postoje stvari koje se ne prežale, ovo je jedna od njih. Ostavio je iza sebe toliko da ne postoji način da mu zahvalim. Slomljen sam. Znam samo da ga nećemo zaboraviti i da ćemo se truditi da gde god da je bude ponosan na nas. Bio je ime koje se prepoznaje, zvuk koji se pamti i mnogi velikani će patiti za njim - rekao je juče za “Alo!” neutešni Nebojša.

Kako je ovaj legendarni muzičar sarađivao sa Bregovićem i Kusturicom, svirao sa Džipsi Kingsima, radio sa našim najvećim zvezdama i nastupima obeležio najveće evropske zemlje, unuk sa pravom kaže da se nikada više neće roditi takav talenat, koga bi po trubi prepoznali među hiljadu trubača.

Tugu za njim porodica će ipak pretvoriti u nešto lepo i večno. Nebojša je obećao sebi da će ubrzo završiti film o svom dedi, a kako je pre osam meseci taj projekat počeo, obuhvataće celukopan život legendarnog muzičara.

- Počeli smo da snimamo dedin život pre osam meseci. Snimali smo svuda i ispratili smo mnogo toga. Sada još više imam razlog da to ubrzam i pokažem ljudima veličinu koja je deda Fejat bio. On je sve nas držao na okupu. Naučio nas je da život pretvorimo u muziku, i muziku u život. Dužni smo mu ovo i ne mogu da dočekam da završimo sa projektom čiji će deo biti svi koji su sa njim sarađivali. Biće uključeni njegovi veliki koncerti, putovanja, njegove kolege i porodica. To će predstavljati mali trag najlepših trenutaka koje smo svi mi sa njim prošli - završava Nebojša.

 

Komentari (1)

Zoran v...

22.08.2017 18:13

Kad se samo setim jedne zabave u motelu Nais sa njim i Tomom Zdravkovićem.Šef sale nas je molio da se rastajemo.Večna ti slava prijatelju.