Ceca, Bora Čorba, Vesna Zmijanac, Šaban Šaulić
Alo!
Ceca, Bora Čorba, Vesna Zmijanac, Šaban Šaulić

Alo!

Foto: Alo!

Ogroman broj pesama koje spadaju u žanr narodne muzike napisali su, ni manje ni više, nego neki od najvećih srpskih rokera.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

Među njima su Goran Bregović, Oliver Mandić, Dino Merilin, Bajaga, Milić Vukašinović, Bora Čorba. Željko Joksimović i drugi.

Milić Vukašinović je 2001. godine napisao pesmu "Sanjam da si opet tu" koju je trebalo da peva Ceca. Kako je roker tada izjavio, Ceca nije želela da snimi ovu numeru zbog intervencije Marine Tucaković.

Milić Vukašinović

Alo/Rajko Ristić

Milić Vukašinović, Foto: Alo/Rajko Ristić

Milić je na svom Fejsbuk profilu okačio pesmu napisavši u napomeni: "Pesma je nastala kada je Arkan poginuo i Bog je napravio za Cecu, ali ona neće da je peva!"

Ovu baladu, koja govori o tragičnom završetku ljubavi, Vukašinović je napisao neposredno posle ubistva Željka Ražnatovića Arkana. Pesmu je na kraju snimila Jovana Tipšin.

Ceca Ražnatović, Željko Ražnatović Arkan

EPA

Ceca Ražnatović, Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA

Bregovićeva pesma "Đurđevdan" je najveću popularnost stekla tek kada ju je otpevala Svetlana Ceca Ražnatović. 

Aleksandar Milić Mili imao je rokerski bend “Mili The Kid” pre nego što je počeo da komponuje najveće Cecine hitove

Veliki hit Cece Ražnatović pesmu "Isuse" komponovao je beogradski muzičar i njen kum, Oliver Mandić.

Dino Merilin je našoj najpopularnijoj folk divi CeciRažnatović napiso pesmu "Moj Beograde" koju je trebalo da snimai Vesna Zmijanac. Međutim, ona je zbog trudnoće odustala od toga, te joj je kasnije napisao "Klupko". Merlin je za Batu Zdravkovića napisao "Kako starim, sve te više volim".

Vesna Zmijanac

E-Stock/Ivan Dobričić

Vesna Zmijanac, Foto: E-Stock/Ivan Dobričić

Momčilo Bajagić Bajaga je uvek isticao da ceni narodnjake, te je napisao pesmu "Da budemo noćas zajedno" koju je pevala Vesna Zmijanac.

Bora Đorđević napisao je tekst za pesmu Šabana Šaulića “Preskočiću tarabu i jarak”.

 

Član "Idola" Vlada Divljan i jedan od pionira rokerskog talasa je za potrebe filma "Šest dana juna" komponovao pesmu "Ja je zovem meni da se vrati". Otpvao ju je Jahija Gračanlić, a i dan danas je rado slušana.

Pozorišni reditelj, glumac, muzičar, Nikola Pejaković, je autor pesme "Haljinicu boje lila" koja je bila inspirisana bluz žanrom, a onda svirana u rege ritmu. Severina ju je uvrstila u svoj album koji je producirao Goran Bregović. Pesma je veliku popularnost stekla kao muzika iz filma "Rat uživo".

Narodnjački aranžman te pesme uradio je Željko Joksimović, koji je kasnije komponovao popularan narodnjak "Miljacka" koju peva Halid Bešlić, dok je pesmu "Traž" napisao za Harisa Džinovića.

Haris Džinović sa suprugom Melinom i Željko i Jovana Joksimović

Alo.rs

Foto: Alo.rs

Kornelije Kovač napisao je najveći hit Lepe Brene "Sitnije, Cile, sitnije".

 

- Menjao sam kanal kada bi se Brena pojavila na televiziji. Ali, kada sam otišao da je čujem, silno sam se iznenadio. Bilo je tu "ABBA" popa, roka. Ništa ni nalik ibarskoj magistrali. I eto, pristao sam. Najveći štos je što su me napali da sam uveo folk u pop muziku, a to nije tačno. Pravio sam Breni tipične pop pesme. Više se ne preispitujem zašto sam nešto radio. Stojim iza svega.“, rekao je jednom prilikom legendarni Bata Kovač koji je za Lepu Brenu napisao i pesme "Robinja", "Sanjam", "Boc, boc", "Mače moje" i "Perice moja merice - rekao je Kovač jednom prilikom.

Lepa Brena

Nenad Vujanović/Alo!

Lepa Brena , Foto: Nenad Vujanović/Alo!

Petar Grašo je napisao jedan od Breninih najnovijih hitova - „Metak sa posvetom“.

Petar Grašo

Foto: Alo!/Masanori Jošida

Foto: Foto: Alo!/Masanori Jošida

Jedno od najvećih iznenađenja je informacija da je Đura Mornar napisao pesmu "Fenomenalno" koju je na grand Festivalu izveo Ćira.

 

NAJČITANIJI TEKSTOVI SA ESTRADE

Pogledajte BONUS video:

Ivan Gavrilović pred ulazak u Zadrugu otkrio zašto će pobeći!