Kemal Monteno
Jutjub printskrin
Kemal Monteno

Jutjub printskrin

Kemal Monteno, Foto: Jutjub printskrin

KEMAL MONTENO preminuo je na današnji dan pre šest godina.

Pevač je izgubio životnu bitku usled komplikacija koje su nastale nakon transplantacije bubrega u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Njegova smrt potresla je mnoge, a te 2015. godine je progovorio i Oliver Dragojević te otkrio kakav je bio odnos njega i legendarnog Keme.

"On i ja bili smo stari prijatelji, zajedno smo bili i na turneji, snimili smo duet. Vrlo često smo se družili i bili smo jako dobri. Potresla me vest o njegovoj smrti... Taman se spasio od dijalize, to je ta nesrećna sudbina. On i ja uglavnom smo bili od veselja", rekao je tad Oliver.

"Pevali smo tužne pesme, a bili smo jako srećni", zaključio je.

Osim sa Oliverom, Kemal je sarađivao tokom svoje bogate karijere s brojnim pevačima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Dražen Žerić Žera i drugi.

Kemal je rođen je u Sarajevu 1948. godine, a poslednjih 15 godina živio je u Zagrebu. Njegov otac bio je italijanski vojnik koji je za vreme Drugog svetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te ljubavi odlučio je ostati u novoj domovini.

Zbog italijanskog prezimena otac je želeo da sin ima bosansko ime, a upravo ta bosansko-italijanska podela osim u nazivu uticala je i na Montenov stvaralački rad. S mediteranskim trikom i bosanskom dušom koju je uneo u svoje pesme, Monteno je stvorio svoj muzički uticaj koji ga je pratio tokom više od 40 godina karijere, stoji u njegovoj biografiji..

Iza Montena ostale su pesme koje će ga uvek čuvati od zaborava: Nekako s proljeća, Nije htjela, Daleko, Vratio sam se živote.

Kemal Monteno sahranjen je u Aleji velikana na gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Bonus video

OTKRIVAMO CENE NAJSKUPLJIH KUĆA SRPSKE ESTRADE