Olivera i Đorđe Balašević
Zoran Ilić
Olivera i Đorđe Balašević

Zoran Ilić

Olivera i Đorđe Balašević, Foto: Zoran Ilić

U vreme dok je Olivera Balašević, supruga Novosadskog kantautora, studirala i živela u domu on je, kako kaže, pod njenim prozorom često pevao, a veliku ljubav nisu krili, od tada do danas. Ipak, bilo je na početku nekih pokušaja uticaja sa spoljne strane, kako je Đole to šeretski objasnio.

PROČITAJTE JOŠ:

Na studentskoj sobi u kojoj je mlada Zrenjaninka Olivera tada živela, danas se na ulaznim vratima nalazi pločica “Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka... Olja i Đole Balašević, 1. juni 1979.” Jer baš tu počela je najlepša ljubavna priča...

"Majka je veoma teško emotivno proživljavala što odlazim u Novi Sad i što ću biti sama, čak mi je predlagala da nađem nekog momčića. Imala sam cimerku Vesnu iz Čačka. Upoznala sam mnogo ljudi sa kojima sam i danas u kontaktu", rekla je Olja Balašvić u jednom intervjuu.

Uskoro se u njenom životu pojavio i momčić, tada već poznati kantautor sa Salajke, a njen studentski život Đorđe Balašević slio je u pesmu "Provincijalka".

Đorđe Balašević

Alo! / Rajko Ristić

Đorđe Balašević, Foto: Alo! / Rajko Ristić

"On tvrdi da je ta pesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala beleške sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negde zalutamo u nekom gradu ili tržnom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svetlosti bi strčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pesma to na vrlo lep način ispričala", govorila je Olivera.

U vreme dok je Olivera studirala i živela u domu Balašević je, kako je nekoliko puta ispričao, igrao na obližnjem đačkom igralištu fudbal sa stanarima iz doma i ubrzo se pročulo za njihovu ljubav.

"To je od početka bila vrlo javna ljubav i jedina na svetu. Međutim, bilo je i onih koji su me sretali na ulici pa mi govorili: "Šta ti zavlačiš onu devojku", a bilo je i raznih scena", bio je pomalo misteriozan Đole.

Kada je otišao na letovanje u Umag, shvatio je da mu nedostaje, pozvao ju je sa recepcije hotela i pitao da se uda za njega. Nije stigla ni da odgovori, a on je seo u golf i vozio do Zrenjanina. 1981. godine su se venčali, ali nisu pravili veliku svadbu jer je pevačeva majka preminula godinu dana ranije. Jedan od tužnijih perioda u Balaševićevom životu bio je nakon rođenja ćerke Jovane. Naime, Đole ju je prvi put video tek mesec dana nakon rođenja, jer je bio u vojsci i nije smeo da prelazi granicu, a Olivera se zbog epidemije meningitisa koja je tada vladala u Novom Sadu porodila u Budimpešti.