Sahrana Bore Drljače
Alo!/Ilustracija
Sahrana Bore Drljače

Nenad Vujanović

Sahrana Bore Drljače, Foto: Nenad Vujanović

Poznati srpski pevač narodne muzike Bora Drljača preminuo je u svom domu pre tri dana, 11. oktobra u 80. godini, nakon borbe sa opakom bolešću. Bora je danas sahranjen na Novom bežanijskom groblju u Beogradu, gde se okupio veliki broj njegovih kolega, rodbine i prijatelja.

Inače, Bora je sahranjen pored prve supruge Verice, a tokom poslednjeg ispraćaja pevača njegovi sinovi nisu mogli da sakriju bol i tugu. Novim bežanijski grobljem odjekivali su jecaji, a suze nisu krile ni njegove kolege i prijatelji. Ogroman broj ljudi okupio se kako bi ispratio Boru na večni počinak, što samo govori u prilog tome koliko su ga voleli svi koji su ga poznavali.

U jednom trenutku, Era Ojdanić se bacio na sanduk, a onda se u pozadini začula Borina pesma ''Nema raja bez rodnoga kraja'' uz koju je on i ispraćen na večni počinak.

Borislav Bora Drljača bio je srpski folk pevač. Otac mu se zvao Branko, a majka Stoja. Majka mu je ubijena od ustaša tokom Drugog svetskog rata, pre nego što je navršio dve godine. Njegov otac se kasnije oženio drugom ženom, nakon rata. Bora je osnovnu školu završio u Suvaji nakon čega je otišao kod strica u Bačku Topolu. Tamo je završio srednju poljoprivrednu školu. Nakon završetka srednje škole služio je vojni rok i počeo sa pevanjem. Studirao je agronomiju, koju je apsolvirao, ali nije diplomirao. Kada je došao u Beograd počeo je da peva u KUD Branko Radičević i Španac. Siromaštvo je odredilo njegov put jer ga je motivisalo da postane neko i nešto u životu.

Prijavio se na audiciju za Radio Beograd koju je položio i ubrzo je njegova muzička karijera krenula uzlaznom putanjom. Stekao je status Istaknuti umetnik i dobio je nagradu za životno delo. Snimio je preko 50 albuma na kojima se nalazi oko 400 pesama. Prodao je preko pet miliona ploča i kaseta. Nastupao je po celom svetu, a najviše u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji i zapadnoj Evropi. Iz prvog braka, sa pokojnom suprugom Vericom, ima dva sina — Vladimira, koji je magistrirao menandžment u Parizu, i Branislava, koji je diplomirao slikarstvo u Beogradu. Bora je teško podneo supruginu smrt jer je u pitanju samoubistvo.

Verica je uzela previše sedativa i ostavila je oproštajno pismo u kome nikoga nije krivila za to što je uradila. Živeo je sa partnerkom Radomirkom Sladić, sve do njene smrti u decembru 2018. godine. Upoznali su se na njegovom koncertu 2007. godine i od tada su bili zajedno. Drljača je u narodu uživao velik ugled i kod onih koji ne slušaju njegovu muziku te važi za cenjenog umetnika.

PROČITAJTE JOŠ: