tijana
Alo ilustracija
tijana

Alo ilustracija

 Foto: Alo ilustracija

Tijana je optužena da je krajem maja ove godine podsticala državljanke Srbije da otputuju sa njom u grad Bijeljinu, u Bosni i Hercegovini, kako bi pružale seksulane usluge u zamenu za novčane iznose od 500 evra.

Božidar Boža Spasić, nekadašnji operativac službe državne bezbednosti, rekao je da je najbolja kazna za ovu starletu društveno koristan rad.

- Da negde radi društveno korisne poslove to bi joj najteže palo. Tako nešto, uz humanitarni rad, možda bi dobro uticalo na nju i spasilo je iz lošeg miljea u koji je upala - kaže Boža Spasić.

Zaista, iako je krivično delo "međunarodno navođenje na prostituciju" opisano u Krivičnom zakonu BiH, veliko je pitanje da li će starleta zaista proći sa krivičnom ili samo prekršajnom prijavom, rekao je kriminolog Zlatko Nikolić.

- Za ovo krivično delo u našem zakonu zaprećena je kazna od dve do šest godina zatvora. To će se desiti u slučaju da se dokaže da je ona zaista bila organizator i da su devojke koje je dovela u Bijeljinu zaista radile za nju. Ipak, prema dosadašnjem iskustvu u ovoj oblasti, to najverovatnije nije slučaj - kaže Zlatko Nikolić.

Podvođenje, odnosno navođenje na prostituciju je krivično delo za koje svaka država mora da reaguje, ali je u praksi vrlo teško dokazivo. Naročito u ovoj situaciji, kada su jedini svedoci prostituke i njihovi klijenti.

- Da je ona zaista organizatorka i tako 'moćna' u tom svetu kao što se predstavlja, one se ne bi prevozile čamcima preko Drine, kao što je bio slučaj te noći kada su uhapšene. Sve je podignuto na viši nivo od onog što zapravo jeste, a to je obična prostitucija bez ikakvog elitnog statusa - smatra Nikolić.

- Tijana Ajfon je zapravo isto što i njene saputnice koje je povela, nema nikakav veći značaj od njih, tvrdi naš sagovornik.

- Ne treba je kriminalizovati, stvarati od nje moćnog makroa, već je prekršajno osuditi za krivično delo prostitucije. U tom slučaju, prekršajna kazna je do godinu dana zatvora. Prave organizatore koji stoje iza toga, zapravo treba krivično goniti.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: