OTKINUTA KOKOŠIJA GLAVA I NOŽICE Koji stari srpski običaj će ispoštovati porodica Rodić povodom rođenja muškog naslednika? (VIDEO)

Videćemo šta Rodići praktijuju

Ceca i Rodići
Foto: Shutterstock/E-stock/Alo

Veljko Ražnatović i Bogdana Rodić postali su u sredu roditelji, a Ražnatovići su proslavili rođenje malog Željka u vili na Dedinju, a danas prodica Rodić u Titelu sprema veliko slavlje zbog prvog unuka.

Tim povodom naša ekipa je na terenu imala prilike da sretne i razgovara sa Bogdaninom majkom Danijelom Rodić.

Pitali smo Bogdaninu majku da li će ispoštovati neke srpske običaje na večerašnjoj proslavi.

- Da, da ima običaj za pile - neprecizno je odgovorila Rodićka.

Pokušali smo da ustanovimo o kom običaju je reč. U Srbiji  postoje razni rituali koji se praktikuju u različitim delovima države.

U nekim krajevima naše zemlje kada se rodi dete donosi se cela kokoška, sa glavom i nogama, jer se veruje da zbog toga naslednik ili naslednica neće lutati kao bez glave kroz život i da će brzo prohodati.

Nekada je bio običaj da za muško dete donosi pečeni petao, a ako je reč o devojčici, onda pile, pogača, crno vino, crni luk i so. Porodilja bi trebalo da pojede parče mesa sa pilećeg krilca, a otac deo bataka i pogače.

Danijela i Bogdan Rodić Titel
 Foto: Alo.rs

Svekrva, majka i tetke pripremaju domaću pogaču sa crnim lukom, pečeno pile, sir, papriku, kuvana jaja, so i šećer, a porodilja mora da uzme po tri zalogaja od svega, jer se veruje da će zbog toga uvek biti sita i imati mleka za dete.

U pojedinim krajevima postoje i bizarni rituali otkidanja glave živom petlu prilikom proslave rođenja muškog naslednika. A koji običaj će ispoštovati porodica Rodić prilikom dolaska Ražnatovića, ostaje da vidimo...

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Mario
  04/06/2020 - 16:06
  Inače su pilićari, šta im teško da oderu kokoš
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi