Jadranka Barjaktarović
Printscreen/YouTube
Jadranka Barjaktarović

Printscreen/YouTube

Jadranka Barjaktarović, Foto: Printscreen/YouTube

Jadranka Barjaktarović nije ustaškim pozdravom promovisala spot.

Iza naslova teksta koji je glasio "NOVI SKANDAL PEVAČICE! Još jedan sraman potez Jadranke Barjaktarović, ustaškim pozdravom promovisala spot i navukla gnev javnosti! (FOTO)", čitaocima se nudio potpuno drugi sadržaj u kome se ne može naći ono što je konstatovano u naslovu, a sam tekst je preuzet od portala Objektiv.

U tekstu je, zapravo, podeljena fotografija koja je preuzeta sa Tviter naloga @ProudMontenegro. Na toj Tviter objavi se nalazi kadar iz novog spota pevačice uz dva stiha nove pesme “Svako ima dom, Crna Gora je moj dom”, a nakon toga se dodaje stih “za dom spremni”, koji se ne nalazi u originalnoj pesmi ove folk pevačice.

Istina je da je pevačica otpevala patriotsku pesmu i srce ostavila u istoj. Pesma se odnosi na ljubav prema Crnoj Gori i istina je da nije bilo nikakvih skandala, niti ustaških pokliča.

Upravo je ova fotografija iskorišćena kao "izgovor" za još jednu priču, a ovde je to da pevačica promoviše ustaški poklič uz novi spot, što apsolutno nije tačno.

O estetici dela Jadranke Barjaktarović svakako se može naširoko raspravljati, a svakako, ustaški, ili bilo koji fašistički pozdrav na društvenim mrežama i životu je neprihvatljiv.

Ipak, netačna je tvrdnja da Barjaktarovićeva promoviše spot ustaškim pozdravom. Objava portala Alo.rs je od strane raskrinkavanje.me ocenjena kao lažna vest jer u sebi objavljena vest sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije.

Ocena Raskrinkavanja

Objave portala Alo ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Informacije koje je prvobitno portal Alo.rs preuzeo sa portala Objektiv ispostavile su se kao netačne, a na šta je ukazao potal Raskrinkavanje.me. Portal Alo.rs uneo je izmene u tekst i ovom prilikom izvinjavamo se čitaocima našeg portala za informacije koje smo prvobitno izneli.

Originalni tekst - LAŽNA VEST

Lokalni izbori u Nikšiću uzburkali su duhove širom Crne Gore, a svemu je prethodila kampanja u kojoj se nije prezalo od najtežih optužbi, podmetanja i surovih prozivki. Ipak, da se i u opštem gubitku svih kriterijuma može preći granica, uverili smo se kada je na društvenim mrežama počeo da se deli post u kome je uz pesmu Jadranke Barjaktarović nalepljen ustaški poklič.

Pevačica koja je prošle godine već bila u centru nacionalističkog skandala je još jednom postala deo političke kampanje. I to ne bilo kakve. Sve je počelo kada je njena pesma “Crna Gora je moj dom” objavljena nekoliko dana pre izbora sa sve visokobudžetnim spotom i kampanjom na društvenim mrežama. Predizborna tišina na ovaj način, makar zvanično, nije narušena, što je dobrodošlo strankama koje se zalažu za udaljavanje ove zemlje od Srbije.

Da nije u pitanju slučajnost, te da je sve urađeno zarad kampanje dodatno svedoči i činjenica da se u pesmi koja u naslovu nosi ime cele države u tekstu spominje samo jedan grad – Nikšić. Poznata milogorska pevačica Barjaktarović je, podsetimo, rođena u Beranama.

Jadranka Barjaktarović

Printscreen/Twitter

Jadranka Barjaktarović, Foto: Printscreen/Twitter

No, ovde nije bio kraj. Na sam dan izbora društvenim mrežama počeo je da se deli uznemirujući post na kome je kadar iz Jadrankinog spota postavljen sa refrenom njene pesme, na koji je na kraju dodat ustaški slogan “Za dom spremni”.

Kako su tvrdili oni koji su ovaj materijal delili, originalni post je pripadao profilu koji je delio propagandu za Đukanovićev DPS, ali je odatle skinut, te je kao dokaz ostao samo printskrin. I zaista, na pomenutom profilu ne stoji taj post, ali je Jadrankina pesma podeljena kao deo poziva za glasanje u Nikšiću, a ustaški poklič bio je postavljen kao deo druge objave.

Na profilnoj slici nalazi se deo propagandnog materijala DPS sa velikim brojem koji je i bio redni broj ove stranke na listi za lokalne izbore. Osim toga, na samom profilu nalazio se veliki broj postova usmerenih protiv Srbije i Srba, pretnji, psovki i drugog fašističkog materijala.

ČIJI JE DOM

Narodni poslanik Marjan Rističević smatra da se u celoj situaciji postavlja pitanje za čiji dom su oni zapravo spremni.

– Crna Gora je njen dom, nema problema, ali je Crna Gora, takođe, i dom srpskog stanovništva. Ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi, nisu došli iz Srbije, nego su tamo rođeni. Crna Gora je kuća srpskog stanovništva, a očigledno da oni misle da samo oni imaju pravo na taj neki svoj dom. Sa druge strane, da li su ovi Crnogorci koji žive u Srbiji, koje ja nazivam Milogorci, koji su toplo primljeni u Srbiju, da li su oni generacijama ovde?

Jadranka Barjaktarović

Printscreen/YouTube

Jadranka Barjaktarović, Foto: Printscreen/YouTube

Odgovor je – nisu. E sad bi mogli da diskutujemo o tom nekom njihovom zavičajnom fašizmu. A što se tiče “Za dom spremni”, od takvih ništa bolje nije ni za očekivati. U ovom trenutku nas Milogorci više mrze nego ustaše i ta njena pesma je odraz tog raspoloženja tog dela Crne Gore. Srbin iz Srbije u Crnoj Gori nije bio ni šef mesne zajednice, ni predsednik kućnog saveta, dok su Crnogorci u Srbiji bili predsednici države, to govori o širokovidosti Srbije i uskogrudosti onog dela Crne Gore koji sebe nazivaju Milogorcima – zaključuje Rističević.

MILOGORSKA IKONA

Jadranka je, inače, dospela u žižu interesovanja javnosti kada je u septembru na jednom od skupova DPS zapevala “Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije” zbog čega je bila meta prozivki da vređa zemlju u kojoj je počela i izgradila karijeru. Donjenog komentara povodom poslednjeg incidenta nismo uspeli da dođemo do zaključenja ovog broja.

Crna Gora je moj dom

Što se ono tamo čuje
Što to jako odjekuje
To se čuju Crnogorke
bodre one svoje momke
Kad god treba opet stiću
Da me ima po Nikšiću
Da me pamte po Trebjesu
Crnogorke, takve jesu.
– Svako ima dom
Crna Gora je moj dom
Nema mraka sa Trebjese
Zora novi dan donese
Sa svih strana, stižu momci
Braća moja, Crnogorci
Niz ulice što se čuje
Po Nikšiću odjekuje
Neka živi zemlja moja,
da je vječna Crna Gora!
Kad god treba opet stiću
da me ima po Nikšiću,
da me pamte po Trebjesu
Crnogorke takve jesu.
– Svako ima dom
Crna Gora je moj dom.
Nema mraka sa Trebjese
Zora novi dan donese
Sa svih strana, stižu momci
Braća moja, Crnogorci
Niz ulice što se čuje
Po Nikšiću odjekuje
Neka živi zemlja moja,
da je vječna Crna Gora!

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (4)

marko

15.03.2021 10:45

Rističević je sve to lepo objasnio

Nada

15.03.2021 10:55

Pakuj kofere i sa Milom u Albaniju !

Violator

15.03.2021 11:23

Treba joj zabraniti i turističku posetu Srbiji a kamoli da ovde peva i zarađuje

Dani

16.03.2021 06:53

Skandalozno i fasisticki.Pa kad toliko voli CG neka je u svojoj kuci ili ti domu kao sto kaze.A ne da hljeb zaradjuje u Srbiji ili Rep.Srpskoj.Ocigledno preslikana mrznja ustaska i ova komitska.Jad cemer tuga fasizam i sa njene strane i svih koji ovoliku mrznju ispoljavaju na sve nacine prema Srbima ma gdje bili.Bjeze kao i Krvati od svojih predaka tj Srbin je napravio li joj je pradjeda bio Srbin.On toga ne moze pobjeci koliko god negirala i ona i drugi....heh na njihovu zalost