Ivica Čuljak
YouTube/Printscreen
Ivica Čuljak

YouTube/Printscreen

Ivica Čuljak, Foto: YouTube/Printscreen

Ivica Čuljak rođen je 4. juna 1960. u Ceriću nadomak Vinkovaca u Hrvatskoj, a smatra se jednim od najokrutnijih pevača na našim prostorima.

Imao je i psihičkih problema pa je krajem sedamdesetih zatražio i pomoć psihijatra, ali čini se, to je bilo više zato da eskivira vojsku.

Postao je poznat po tome što se na koncertu rezao žiletom i pri tome je govorio da ga ništa ne boli. Govorio je da želi da šokira publiku i u tome je uspevao, jer je malo koga na koncertima ostavljao ravnodušnim. Krajem 1981. godine, upravo na Dan Republike, koji je tada bio državni praznik, u vinkovačkom hotelu "Slavonija" na koncertu Meri Cetinić došlo je do tučnjave u kojoj je jedan Vinkovčanin izvukao deblji kraj u sukobu s braćom Čuljak.

Čuljak je, kako je tvrdio kasnije, došao tu kako bi pokušao izgladiti stvari s muškarcem koji mu je, navodno, maltretirao brata. Sve se završilo krvavom scenom u kojoj je Ivan nesrećnog čovjeka izbo nožem, nakon čega je taj čovek završio na groblju, a Čuljak u zatvoru, pa u ludnici. U dokumentarnom filmu koji je o njemu, kao svoj diplomski rad, snimio danas ugledni srpski reditelj Milorad Milinković (Mrtav ladan, Čitulja za Escobara), opisao je kako je došlo do ubistva i šta se dogodilo.

Ivica Čuljak

YouTube/Printscreen

Ivica Čuljak, Foto: YouTube/Printscreen

održanjem kao kod životinja. Ja se sećam da sam izvadio taj nož iz kaputa i znam da sam skočio na njega kao tigar neki, ali ne sećam se uopšte da sam ga ubo. To ne znam, to je trajalo par sekundi samo", ispričao je Čuljak i dodao da je to bio jedini put u njegovom životu kad se dogodilo da je izgubio kontrolu.

Nakon ubistva, Čuljak provodi 19 meseci u istražnom zatvoru u Osijeku, a zatim ga smeštaju u neuropsihijatrijsku bolnicu u Popovači, gde će provesti narednih devet godina. U bolnici mu je dijagnostifikovan granični poremećaj ličnosti koji karakterišu nagle promene u ponašanju i impulsivne reakcije. Osoblje bolnice navodno je bilo sklono Čuljku te je većina njegovog pesničkog i književnog rada nastala upravo tamo, a povremeno su ga čak puštali da održava nastupe. Iz bolnice se nakratko vratio u rodnu kuću te je upravo u tom razdoblju snimio svoja prva dva albuma. Tada je i uzeo pseudonim Satan Panonski, za koji kruže legende da je nastao tako što mu je jedna seoska baba dobacila: "Goni se, vraže Panonije".

Ivica Čuljak

YouTube/Printscreen

Ivica Čuljak, Foto: YouTube/Printscreen

Njegovi nastupi do danas se prepričavaju. Redovno bi sebe rezao žiletom ili delovima razbijene flaše, popraćeno tantričkim plesom i snažnim govorima, a publika je dospevala u svojevrsno stanje ekstaze. U umetnosti je, pre svega, sudelovao i svojim svakidašnjim ekscentričnim odevanjem i mističnim ponašanjem. Priče o njegovoj okrutnosti podgrejao je i intervju koji je dao za "Globus", gde je ispričao kako ubija zarobljenike.

"Ako izvršavam ubistvo, žrtvi nikada ne kažem: 'Ideš na streljanje'. Uvek mu kažem da ide na razmenu. Navučem mu kapuljaču i kažem: 'Budi tih, sad će tvoji. Eno ih, čuju se...' I kad se nađemo u kukuruzu, šumi, ispalim kratki rafal u srce. Uradim to ubistvo", ispričao je Satan u novembru 1991. godine.

Ivica Čuljak

YouTube/Printscreen

Ivica Čuljak, Foto: YouTube/Printscreen

Već je u idućem intervjuu to porekao i tvrdio da se samo šalio. Od osobe koja se predstavljala kao "panker po nacionalnosti", postao je osoba koja poziva na klanje i govori o ubijanju četnika. Satan Panonski poginuo je 27. januara 1992. u Vinkovcima, a okolnosti njegove smrti nikad nisu službeno potvrđene, što je dalo plodno tlo za razne mitove i teorije zavere.

SAZNAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: