Jelena Đoković
printscreen
Jelena Đoković

printscreen

Foto: printscreen

Supruga najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića i direktorka Fondacije "Novak Đoković" rođena je 1986. godine u Beogradu i dolazi iz skromne i skladne porodice.

Jelena Đoković bila je student ekonomije i finansija na italijanskom fakultetu "Bokoni" u Milanu. Samo jedna godina na ovom fakultetu košta oko 5.000 evra, ali Jelena je, kao i većina srpskih državljana koji studiraju na "Bokoniju", dobila stipendiju ovog fakulteta. Živela je u studentskom domu, sa nekoliko cimerki.

Godinama se bavila sportom, a tako je upoznala i Novaka.

- Trenirala sam tenis čitavu osnovnu školu pa otud datira i moje poznanstvo sa Novakom, ali posle sam nastavila da se bavim atletikom. Sestra i ja želele smo da odemo u inostranstvo, a jedan od načina da to ostvarimo bio je da dobijemo sportske stipendije jer nismo želele da opteretimo roditelje sa tako velikim troškovima. Na kraju, ipak nam nisu dodeljene sportske već akademske stipendije. Sestra je prva otišla i to je za mene predstavljao veliki šok jer sam za nju izuzetno vezana. To se nije promenilo, ali život nas je srećom ponovo spojio i sada radimo zajedno. Mojoj majci to je bio strašno. Ona nas i dan-danas ne prati na aerodrom, samo nas dočekuje - ispričala je Jelena jednom prilikom, gostujući u emisiji "TV lica – kao sav normalan svet", autorke Tanje Peternek Aleksić.

Jelena Đoković

Tanjug/Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Jelena je odrasla na Dorćolu, a kao i mnoga deca devedesetih doživljavala je, nažalost, i neprijatne situacije, poput one kada su joj nasred ulice ukrali patike.

- Stvarno sam se vratila kući bosa. Tada sam imala svoju simpatiju i on me je na krkače nosio da se ne isprljam. Išla sam na bazen "25. maj" i to se dogodilo u povratku - ispričala je svojevremeno.

Jelena je, kako bi sebi olakšala život, radila u parfimeriji, pa u sportskoj kladionici kao šankerka, a potom se oprobala i u drugim honorarnim poslovima.

- Moj prvi posao bio je sa 16 godina u parfimeriji. Zatim sam radila u kladionici, kao šankerka, pravila sam kafe, sokove, i taj posao radila sam kako bih zaradila za kartu do Italije, i otišla na studije. Nisam se dugo zadržala u kladionici i nakon toga bila sam promoterka nekih događaja. Mnogo toga sam radila i ništa mi nije bilo teško, sve je to za ljude. Imam roditelje koji su mi dali krila da poletim i više nego što je to bilo dozvoljeno u ono vreme rata i ekonomskih problema. Otac i majka su moja dva anđela, kao i moja sestra – ispričala je Jelena u jednom intervjuu.

Otkrila je i kako je izgledao njen studentski život.

- Hranila sam se u studentskoj menzi. Zahvaljujući stipendiji, svaki obrok koji podrazumeva predjelo, glavno jelo i desert, koštao nas je upola manje nego bilo gde da jedemo. Hrana nije bila ukusna, ponekad ni previše zdrava, ali barem sam jela konkretan obrok. Nedeljom ili praznicima kada menza nije radila, snalazili smo se, skupljali novac i kuvali zajedno - istakla je Jelena svojevremeno na svom blogu.

jelena i nole

Instagram/jelenadjokovicndf

Foto: Instagram/jelenadjokovicndf

Nedavno je ispričala i koji je bio prelomni trenutak u njenom životu, koji ju je odredio da bude to što je danas. U jednom trenutku, kada je došla u Milano, nije imala krov nad glavom.

- Bilo je to kada mi je bilo 17 godina, tada je moja dve godine starija sestra Marija otišla u Ameriku na školovanje. Bile smo jako bliske, ona mi je bila najbolja prijateljica. Nakon što je ona otišla, shvatila sam da moram da odrastem. Najveći mi je šok bio kada se vratila, jer se promenila. Drugi takav trenutak bio je kada sam u Milanu upisala studije poslovne administracije na Bokoni. Tamo sam naučila šta je zahvalnost - jer mi je pomogla osoba koja to uopše nije morala. I to je jedna predivna priča koja me veže za Hrvatsku. Nisam odmah dobila mesto u studentskom domu pa sam nakon mnogo peripetija preko mame došla do gospođe Lidije iz Šibenika, koja je u to vreme živela u okolini Milana i radila u jednom domu za starije. Ona me je primila u svoj skromni dom. Spavale smo u istom krevetu, brinula se za mene kao da sam joj ćerka. Nije imala mnogo, ali sećam se da mi je dala 50 evra džeparca i rekla - zaslužila si. Umrla je prošle godine nakon teške bolesti. Bile smo u kontaktu, a ja sam pokušavala da joj kažem koliko mi je važna. Nadam se da sam uspela da joj zahvalim na svemu. Neki govore o neprijateljskim odnosima između naših država, ali za mene to ne postoji. Lidija me je naučila šta je zahvalnost jer mi je sve dala, a nije morala.

Jelena i Novak upoznali su se 2005. godine preko zajedničkih prijatelja, dok Nole još nije bio planetarno popularan. Teniser ju je prvi put predstavio javnosti na turniru u Amersfortu u julu 2006. godine. Često je obilazila Monte Karlo u kojem danas porodica Đoković živi.

- Mi smo baš bili klinci kada smo se prvi put sreli. Bili smo na teniskom turniru u klubu „Dril“ na Banovom brdu. Dugo sam trenirala tenis, do svoje 15. godine, pa smo imali zajedničko društvo. On je rešavao neke ukrštene reči, a ja sam bila pored njega, pa me je pitao da mu pomognem i tako smo zajedno počeli da rešavamo, ali posle toga smo se sretali povremeno i uvek lepo družili, ali bez ikakvih naznaka da ćemo se ikada zabavljati. Tek smo počeli da se zabavljamo posle tri godine - rekla je Jelena svojevremeno.

Par se venčao 2014. godine na Svetom Stefanu, iste godine dobili su sina Stefana, a tri godine kasnije i ćerku Taru.

- Mislim da ne postoji neka formula, brak jednostavno funkcioniše ili ne. Kao i svaki odnos. Potrebno je mnogo poštovanja i emocionalnog angažmana da bi brak bio kvalitetan i trajao. Novak puno putuje, a kad se vrati s puta, to je kao da se opet upoznajemo, ponovno se zavodimo jer smo se oboje u međuvremenu zaželeli jedno drugog i možda ne tako uočljivo na prvi pogled, ali i promenili. Novak i ja smo dugo zajedno i pre nego što je njegovo ime dobilo takvu težinu u javnosti. On je za mene ostao moja ljubav bez neophodnih titula koje sada prate njegovo ime. Rad za njegov brend mi je pomogao da razumem i poštujem uspeh koji je postigao - i da prihvatim usamljenost kao posledicu tog prekomerenog rada, putovanja i posvećenosti. To je taj teret slave i uspeha koji često udaljava ljude od porodice i prijatelja, a koji nemamo u vidu kada sanjamo velike snove. Ni njemu ni meni nije lako da budemo razdvojeni, pogotovo sada kao roditelji dvoje dece koja su stvarno plod velike ljubavi. Nama je naše vreme toliko dragoceno, retko i jedinstveno. Ali svi smo ga željni, a on je samo jedan - govorila je Jelena u intervjuima.

Jelena i Novak Đoković

Youtube/Djoker Nole

Foto: Youtube/Djoker Nole

Jelena Đoković je izuzetno uspešna preduzetnica, brižna, požrtvovana i posvećena supruga i majka, i uzor je mnogim ženama kako u Srbiji, tako i u svetu.

Savete o zdravom životu, vaspitanju dece, ali i poslovnim uspesima rado deli sa milionima pratilaca na svom blogu, kao i društvenim mrežama. Jelena je nedavno objasnila i kako reaguje na natpise u medijima o svom životu, navodnom razvodu, da li je doterana ili ne.

- Jedan dan se živciram, drugi dan sam mirna. Sve je jednostavnije otkako sam pre dve godine prestala da čitam napise o svom životu. Sada to umesto mene radi moj tim - objasnila je i dodala:

- Predrasude me uvek prate. Ja sam žena uspešnog sportiste pa neki misle da znaju kako bi trebalo da izgledam, kako da govorim, sa kim da se družim. Srećom, kada sam postala majka, shvatila sam da moram da se bavim sobom pa su drugi prestali da me zanimaju.

Jelena Đoković je i pored velikog uspeha, novca i slave ostala skromna, ne voli da se razmeće bogatstvom i posvećena je radu na sebi.

- Pričam srpski, engleski, francuski i italijanski. Čitam 50 knjiga godišnje, ne uživam u audio knjigama, volim da čitam, volim stranice... Moram da priznam da mnogo više čitam na engleskom jeziku. Veliki sam fan Harija Potera. Nadam se da ću u budućnosti imati prilike da naučim još jezika, to je uvek korisna stvar - istakla je Jelena nedavno u "lajvu" na Instagramu.

 

Komentari (1)

Bane

17.06.2020 13:16

Ružna li je, Bože blagi. I bespotrebna.