Boki 13
Printscreen
Foto: Printscreen

Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, i bivši specijalni tužilac u Severnoj Makedoniji Katica Janeva osuđeni su u aferi "Reket" na sedam, odnosno devet godina zatvora, a Boki 13 se u sudnici posvađao sa sudijom.

Janeva je za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja osuđena na sedam godina zatvora, dok je Jovanovski zbog pranja novca i vršenja protivpravnog uticaja osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od devet godina.

Jovanovski je u sudnici vikao na sudiju, koja je pokušavala da ga smiri, a zatim su reagovali policajci.

Foto: Printscreen / Youtube

Na snimku koji kruži društvenim mrežama čuje se kako Boki 13 sve vreme dobacuje i odgovara sudiji tokom izricanja presude, dok mu ona govori da "neke stvari i dalje nije naučio".

Boki zatim govori kako se "prema njemu nasilno ophode".

Afera "Reket" je pokrenuta pre šest meseci kada je skopski biznismen Jordan Kamčev, koji je bio optužen u slučaju "Imperija", kao predmet bivšeg Specijalnog tužilaštva u toj zemlji, prijavio da je isplatio 1,5 miliona evra za ukidanje mere pritvora, rešenje koje je mogla potpisati samo Janeva.

Nakon objavljivanje afere "Reket" Specijalno tužilaštvo u Severnoj Makedoniji je rasformirano, iako je cilj njegovog osnivanja bio procesuiranje prisluškivanih razgovora objavljivanih u Severnoj Makedoniji tokom 2015. i 2016. godine.

Podsetimo, Boki je uhapšen na granici sa Grčkom zbog optužbi za reketiranje, a iznuđivao je novac od uticajnih ličnosti iz Makedonije.

- Boki 13 već nekoliko meseci drži televiziju "1Tv", a zaposlio je sina jednog istaknutog službenika ministarstva pravde preko kojeg su on i njegovi saradnici dolazili do velikog broja audio snimaka tajnih razgovora biznismena, bankara i poznatih ličnosti iz Makedonije - tvrdio je tada izvor za medije.

Boki je, navodno, te snimke koristio da ucenjuje uticajne ljude kojima je tražio i po nekoliko stotina hilajda evra da ne objavljuje te snimke na Jutjubu .Određeni su mu plaćali, a ima i onih čiji su audio snimci objavljivani na Jutjubu jer su, navodno, odbili da daju novac.

Opozicioni VMRO-DPMNE je optužio i bivšeg makedonskog premijera Zorana Zaeva za umešanost zbog dobrih odnosa sa prvoptuženim u slučaju Jovanovskim.

Pročitajte još: