Vesna Zmijanac
YouTube/printscreen
Vesna Zmijanac

YouTube/printscreen

Vesna Zmijanac, Foto: YouTube/printscreen

Mnoge poznate dame napisale su biografije u kojima su otkrile burne detalje iz života. Iako se čini da imaju sve, knjige svedoče da je iza njihovih uspeha i osmeha proliveno dosta suza, a one su hrabro pričale o tome, o strahovima, prekretnicama i situacijama koje su ih ojačale. Ponekad surovo iskrene, ranjive, ali ogoljene i hrabre. Ima i onih koje su nas svojim rečima nasmejale, ali i dama koje su, zbog velike popularnosti koje su doživele, njihove knjige, bile trn u oku.

Zorannah - vodič koji je podigao prašinu

Zoranah

Youtube/Printscreen

Zoranah, Foto: Youtube/Printscreen

Poznata modna blogerka Zorana Jovanović, poznatija kao Zorannah, do sada je napisala četiri knjige. U svojoj prvoj knjizi po nazivu „Life & style“ Zorannah je napravila potpuni kolaps na Sajmu knjiga, dok je knjiga rasprodata u rekordnom roku. Ona je unutar štiva pristupila temama važnim za svaku mladu devojku koja drži do sebe.

- Nisam ja nikada poslovno udarala glavom u zid, već sam jednostavno 2015. godine, kada je ispala halabuka oko moje knjige na Sajmu knjiga, rešila da odem na neko vreme i odselila sam se u Belgiju. Uvek sam volela da pišem, u osnovnoj i u srednjoj školi, moj tekst izašao je i u knjizi koju je izdala moja srednja škola. Onda me je u jednom trenutku kontaktirao izdavač i ponudio mi da napravimo „lifestyle“ vodič. I to smo i uradili - rekla je nedavno blogerka.

Marijana Mateus pisala o životnim prekretnicama

Marijana Mateus

Printscreen

Marijana Mateus, Foto: Printscreen

Marijana Mateus, modna dizajnerka, još jedna je u nizu estradnih spisateljica koja je knjigom „Amoaž“ iznela intimne stvari iz života. Marijana je svoj život opisala u knjizi i tako publici predstavila novu sebe koju javnost nije imala prilike da upozna tokom dugogodišnjeg rada.

- Ovo je jedna iskrena knjiga u kojoj sam detaljno opisala neke od svojih životnih prekretnica. Naziv „amouage“ potiče od arapske reči koja znači „talas“ - kakav je i moj život: brz i nepredvidiv. Takođe, to je i ime mog omiljenog parfema - izjavila je tada Mateusova.

Vesna Zmijanac o gubitku dva sina

Vesna Zmijanac

Youtube/Printscreen

Vesna Zmijanac, Foto: Youtube/Printscreen

Folkerka Vesna Zmijanac je među prvim pevačicama koje su otvorile dušu i ispisale, prema mišljenju mnogih, šokantnu autobiografiju sa mnogo intimnih detalja. Pevačica je 2000. godine želela da se oproba kao spisateljica. Knjizi je dala simboličan naziv po pesmi „Kad zamirišu jorgovani”, u kojoj je opisala teške trenutke iz svog života, između ostalog, i to je da izgubila dva sina sa tadašnjim suprugom Vladimirom Jovanovićem.

„Bilo mi je suđeno da u vreme moje najveće slave spoznam i najveće duhovne muke, da veliku radost zbog velikog uspeha potisnem i isto tolikom (još i većom, zapravo!) žalošću, da kroz lako podnošljivu, malu i kratkotrajnu fizičku patnju tela spoznam i onaj ogromni, jedva izdrživi i večno prisutan bol, bol koji gubitak deteta ostavlja u roditelju. Naše prvo dete, sina, Vlada Jovanović i ja izgubili smo 1986. godine, kada sam bila u sedmom mesecu trudnoće. Spontani pobačaj dogodio se u pauzi koncerta u Mladenovcu.

„I ne zamerite mi što tu scenu (porođaja koji je iznenada i prevremeno otpočeo i faktički se događao u garderobi iza bine hale u Mladenovcu, a trajao je i u toku puta do Beograda, pa i nekoliko minuta u bolnici) ne mogu da opišem čak ni danas, kada je prilično vremena proteklo. Jer, to je jedan od onih bolova koji još uvek boli, praznina koja još uvek zjapi istom tamom, i kad god se toga setim (a sećam se vrlo često), uvek mi se utroba zgrči, uvek mi se zguti u grlu i uvek sebe kaznim pitanjem (na koje još od onda slutim odgovor) - da li sam i koliko sam ja (načinom svog života, pre svega) kriva za to što se dogodilo?”, pisala je ona u svojoj autobiografiji, a onda navela i da joj se to ponovilo još jedanput.

Vesna Dedić: „Moje knjige će pre pročitati moja unuka, pa tek onda ćerka”

Vesna Dedić

Ataimages

Vesna Dedić, Foto: Ataimages

Voditeljka i spisateljica Vesna Dedić svoju prvu knjigu izdala je 2001. godine pod nazivom „Muškarci devedesetih – jesi li slobodan večeras“ u kojoj je autorka dala portrete muškaraca. Jednom prilikom Vesna je izjavila da joj je ćerka Lenka inspiracija za romane, ali da ih ne čita.

- Moja ćerka Lenka ne čita romane, ali ona je uvek moja podrška u svakom smislu, pre svega je podrška tako što me ne nervira baš mnogo. Ona jeste moja inspiracija, ali mislim da će pročitati knjige jednog dana prvo njena ćerka, moja unuka, pa tek onda ona - kazala je jednom prilikom Dedićeva za „Blic“. Vesna je objavila nekoliko romana poput „Sunce meni, sunce tebi“, „Ničija, „Nikad nisam“, koji su brzo postali najprodavaniji.

Marija Šerifović: Iskrena ispovest

Marija Šerifović

Printscreen/YouTube

Marija Šerifović, Foto: Printscreen/YouTube

Pevačica Marija Šerifović poželela je da napiše knjigu u kojoj će sve otkriti o skandalima koji su je pratili tokom karijere. Ona je bez dlake na jeziku u ispovednom tonu govorila o svom detinjstvu, teškoj porodičnoj situaciji, muzičkim počecima, prvim ljubavima, snimanju albuma, pobedi na Evroviziji... Marija je pisala o ocu alkoholičaru koji je varao njenu majku, o patnji koju je doživljavala njena majka Verica, seksualnosti i naklonosti ka istom polu, bivšima, porocima...

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: