Olivera Katarina
Alo!/Dejan Briza
Olivera Katarina

Alo!/Dejan Briza

Olivera Katarina, Foto: Alo!/Dejan Briza

Olivera se prvi put na televiziji pojavila kao 24-godišnjakinja, u filmu "Belo u belom", a mesto u svetskoj kinematografiji obezbedila je tri godine kasnije, kada je u filmu "Skupljači perja" maestralno odigrala ulogu kafanske pevačice. Poslednji filmsku rolu zabeležila je u "Čarlstonu za Ognjeku", debitantskom ostvarenju prerano preminulog Uroša Stojanovića. Iako je od tada prošlo tačno deset godina, Olivera kaže da ni sada ne odustaje od glumačke karijere.

- Nikada nisam odlazila sa scene, ali činjenica je da mi niko ništa nije nudio. Znam da bih sada dobro igrala heroine, borbene žene koje ginu za ideale. Volela bih da igram majku sa desetoro dece koja živi u krajnjoj bedi i sirotinji, ali koja se bori za svoju decu. Takve uloge sada priželjkujem.

Zašto vas ne zovu?

- Iskreno, ne bih umela da vam odgovorim na to pitanje. U našoj kinematografiji su oduvek postojali zatvoreni krugovi, koji vam ne daju da priđete blizu.

Zvali su vas fatalnom divom jugoslovenskog filma. Koliko vam je ta titula odmogla?

- Ma šta znači fatalno?! Meni je to uvek bilo smešno. Šta mogu kada je tako bilo? Iznenadili biste se kada biste znali koliko sam jednostavna. Bilo mi je važno da budem ono što jesam, ali mi je bilo najvažnije da budem dostojanstvena.

Olivera Katarina

Alo!/Dejan Briza

Olivera Katarina, Foto: Alo!/Dejan Briza

Rekli ste da vas je Mira Stupica oterala iz pozorišta. Zašto je to uradila?

- Na drugoj godini Akademije sam postala član Narodnog pozorišta, što je tada, kao što je i sada, bila retkost. To je bila velika čast za mene. U jednom trenutku sam tražila dozvolu od pozorišta da idem u Kan na dva dana, jer se jedan moj film, snimljen pre "Skupljača perja", prikazivao na festivalu. Dobila sam dozvolu od pozorišta i spokojno otišla na put. Međutim, kada sam se vratila, shvatila sam da je Mira Stupica organizovala suđenje protiv mene. Predsednik suda je bio njen prijatelj, a članica komisije njena kuma, pa je sve bilo namešteno da izglasaju moj otkaz i da me isteraju iz pozorišta.

Da li ste se nekada sretale posle toga i kako su izgledali vaši susreti?

- Išla sam kod nje pre nego što sam otišla na Akademiju, nije me pripremala, ali me je čula i rekla da ću sigurno biti primljena. Verovatno je već tada u meni videla opasnost. Ona je za sebe govorila da je moja pozorišna majka. Zamislite samo taj cinizam, ona je bila ta koja me je isterala. To je bio moj kraj u pozorištu.

Da li je to ono za čim najviše žalite?

- Jeste, jer sam stvorena za pozorište, po pojavi, glasu, temperamentu. Imam sve atribute da vladam scenom, ali mi nisu dali.

Olivera Katarina

Alo!/Dejan Briza

Olivera Katarina, Foto: Alo!/Dejan Briza

Kanski festival i film "Skupljači perja" obeležili su vašu karijeru. Kakav je bio osećaj da nakon 50 godina ponovo pevate "Đelem, đelem" u Kanu?

- Strašno sam se osećala, mešala se tuga i radost u istom trenutku. Odjednom su mi se vratile scene kada smo prvi put bili u Kanu, a duša me je bolela što sam samo ja ostala. Nema Bekima, Bate, Gordane, Saše... Nikoga sem mene.

Ipak, iako ste je vi prvi snimili, tu pesmu svi vezuju za Šabana Bajramovića...

- To je samo zloba ove sredine. Prva sam je snimila, nakon toga je ta pesma postala svetski hit, a mnogo godina nakon toga to je uradio i Šaban. Jednostavno, nekome nije odgovaralo da tu pesmu vezuju za mene jer sam Srpkinja. Ali to je pesma koja je obeležila moju karijeru.

Dali je bio ushićen, ali nije klečao!

Kako ste upoznali Salvadora Dalija?

- Nakon jednog mog koncerta u Parizu Dali je došao u moju garderobu i bio je potpuno euforičan. Samo je mahao rukama i ponavljao: "Šta ste uradili sa mojim dlanovima?!", jer je neprestano skandirao. Dali je bio originalna i neobična ličnost, ali nije, kako su preneli naši mediji, klečao preda mnom. Drugi jesu, ali to me je uvek odbijalo, jer nikada nisam volela da vidim poniženog muškarca.

U knjizi "Kako sam prestao da sisam prst" vaš prvi suprug, Vuk Vučo, opisao vas je kao ženu divlje i neukrotive naravi, koja se posle svake svađe, u znak protesta, popne na drvo. Ima li preterivanja u tome?

- Nema, jer sam to zaista radila. On je svake noći sam izlazio po kafanama jer ja nisam htela i to me je nerviralo. Sećam se velikog snega i zime, on ode, a ja u spavaćici izađem u dvorište i popnem se na drvo. I mislim u sebi:" Neka me zaveje sneg, neka se smrznem, neka umrem, eto, on će onda da me žali." Ludo dete, bila sam mnogo mlada tada. Zaticao me je tako na drvetu nebrojeno puta, ali bih nekako uvek silazila i mirili bismo se. Inače, tu knjigu nikada nisam pročitala.

Zašto vaš brak nije uspeo?

- Mi smo bili dva različita bića, on nežan i osetljiv intelektualac, dobar čovek, ali nije za mene. Volela sam snažne muškarce koji su me štitili, a danas sam ubeđena da sam u taj brak ušla iz osvete. Naime, napisao je kritiku predstave u kojoj sam igrala, a mene je nazvao "milolikom priučenom balerinom". Strašno me je uvredio i htela sam da ga progutam. Spontano sam se udala za njega, da bih ga zgazila.

Ipak ste ljubav našli u drugom braku?

- Tačno, moj drugi suprug, Miladin Šakić, bio je divan čovek, koji je prerano otišao. U svemu smo se dopunjavali i slagali i to je bila velika ljubav. Naš sin Mane je moj veliki ponos. Trenutno je u Njujorku i priprema izložbu.

 

Komentari (1)

nada

14.04.2018 20:31

Sramota je da u 78-oj godini se jos uvek bori da prezivi a pevaljke sa Estrade drmaju Evre i neznaju sta ce od besa !!!!!!!!!!!! Koliko smo nisko pali kada smo zaboravili ono sto vredi . Nadam se da ce joj koncert uspeti ali se isto tako nadam da ce joj i njen sin konacno pomagati jer je sve ulozila i njemu dala i nije uredu da stare dane provodi kao podstanar !