PUKLI K'O ZVEČKE Evo koliko srpska estrada u dinar zarađuje od Jutjuba: Muke njihove niko ne zna! (FOTO)

Em nemaju nastupe, em su pukli na onlajnu

estrada
Foto: Printscreen/Alo.rs

Muzička industrija iz dana u dan beleži sve veće gubitke, što je posledica svetske pandemije koronavirusa, pa takva situacija nije zaobišla ni našu estradu. Nastupi i koncerti odloženi su do daljeg, a većina pevača poslednju tezgu nije imala još od februara ili marta ove godine.

U takvoj situaciji, kada zarade nema od pevanja na terenu, dosta njih moglo je da prihoduje solidne sume od pregleda na Jutjubu. Uglavnom su to mlađi izvođači, poput Jale Brata i Bube Korelija, Maje Berović, Milana Stankovića, Stefana Đurića Raste, Kije Kockar, Vuka Moba, ali i velike zvezde kao što su Svetlana Ceca Ražnatović ili Saša Kovačević.

Saša Kovačević
Foto: Alo!/Masanori Jošida

Međutim, ni na tom polju više ne cvetaju ruže. U martu, kada je na ovim prostorima zavladala epidemija, brojni oglašivači su se preko noći povukli s društvenih mreža, plašeći se pada prodaje sopstvene robe.

To se ponajviše odrazilo na Jutjub. Zbog toga je takozvani CPM (zarada na 1.000 pregleda) spao sa prosečnih 2,5 na 0,17. To znači da pevači koji su preko noći zarađivali na hiljade evra (često i po 30.000) ako im je pesma u trendingu, sada jedva da zarade po hiljadu-dve evra.

Dok plate troškove snimanja, bustovanja i ostale rashode, ne da im ne ostane ništa, nego su čak i u debelom minusu. Zbog toga se većina njih odlučila da pauzira sa objavljivanjem novih pesama, iako smo tokom aprila, maja i juna u našoj zemlji oborili rekord po korišćenju interneta.

Insta
Foto: Printscreen

Jedna od najvećih onlajn izdavačkih kuća "IDJ videos", koja na Jutjubu zastupa zvezde poput Teodore Džehverović, Sandre Afrike, Vuka Moba, Nikolije, Tanje Savić, MC Stojana, Nataše Bekvalac i mnogih drugih zabeležila je pad zarade još od početka ove godine. Procenjuje se da su u januaru prihodovali oko 90.000 evra, dok su već u februaru imali za trećinu manje.

Insta
Foto: Printscreen

Slično stanje je i s drugim velikim Jutjub kanalima, poput Imperije, vlasnika Jale Brata i Bube Korelija. Oni su pre pandemije zarađivali između 50.000 i 100.000 evra mesečno, da bi u martu spali na 12.000, a u aprilu na 15.000 evra.

Buba Koreli i Jala Brat
Foto: printscreen

Još drastičniji pad beleži "Grand produkcija". Njihov kanal je od juna 2019. do kraja marta 2020. prihodovao oko pola miliona evra, što je mesečno po 50.000.

Insta
Foto: Printscreen

Tokom aprila, maja i juna nema podataka o zaradi, što znači da je verovatno nisu ni imali, dok je za jul procenjena dobit tek oko 6.000 evra. Na primeru "Granda" jasno se vidi da su za samo četiri meseca ostali bez prihoda od približno 200.000 evra na Jutjubu.

Takođe, i Svetlana Ceca Ražnatović može se svrstati u najveće gubitnike kada je u pitanju onlajn zarada od slušanja pesama. Procenjuje se da je pre pandemije zarađivala po 15.000 mesečno, da bi u maju ove godine zaradila svega 600 evra.

Insta
Foto: Printscreen

Isto tako i Saša Kovačević sve manje zarađuje od svog kanala. U ovom periodu prošle godine svakog meseca prihodovao je čak i po 8.000 evra, da bi u martu dobio manje od 2.000.

Na ovu temu jedino je pristao da govori Filip Miletić, poznati kompozitor koji stoji iza Jutjub kanala FM plej. - U proseku između 20 i 30 odsto je manja zarada zbog povlačenja reklama s Jutjuba. Verujem da će se to brzo vratiti na staro - rekao je Filip.

Šaban Šaulić
Foto: Rajko Ristić/Alo!

Od svih pevača i izdavačkih kuća koje smo analizirali jedino kanal pokojnog Šabana Šaulića nije zabeležio drastičan pad.

Pre pandemije on je mesečno zarađivao oko deset hiljada evra od pregleda i slušanja muzike, da bi procenjena zarada u prvih deset dana jula ove godine iznosila više od 3.000. Jedino objašnjenje za ovaj fenomen jeste da se njegova muzika znatno više slušala poslednjih meseci nego ranije.

 

 

 

Povezane vesti

 • Korisnik: pastrik
  15/07/2020 - 08:49
  lako je meni za njih,imaju nekretnine i vozila uvrednosti vise miliona,kao obican narod kad pukne neka dignu kredit,prodaju nesto da premoste vrnuce se sve to samo da su zdravo.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi