estrada
Printscreen/Alo.rs
estrada

Printscreen/Alo.rs

Foto: Printscreen/Alo.rs

Muzička industrija iz dana u dan beleži sve veće gubitke, što je posledica svetske pandemije koronavirusa, pa takva situacija nije zaobišla ni našu estradu. Nastupi i koncerti odloženi su do daljeg, a većina pevača poslednju tezgu nije imala još od februara ili marta ove godine.

Saša Kovačević

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

To se ponajviše odrazilo na Jutjub. Zbog toga je takozvani CPM (zarada na 1.000 pregleda) spao sa prosečnih 2,5 na 0,17. To znači da pevači koji su preko noći zarađivali na hiljade evra (često i po 30.000) ako im je pesma u trendingu, sada jedva da zarade po hiljadu-dve evra.

Dok plate troškove snimanja, bustovanja i ostale rashode, ne da im ne ostane ništa, nego su čak i u debelom minusu. Zbog toga se većina njih odlučila da pauzira sa objavljivanjem novih pesama, iako smo tokom aprila, maja i juna u našoj zemlji oborili rekord po korišćenju interneta.

Insta

Printscreen

Foto: Printscreen
Insta

Printscreen

Foto: Printscreen
Buba Koreli i Jala Brat

printscreen

Foto: printscreen

Još drastičniji pad beleži "Grand produkcija". Njihov kanal je od juna 2019. do kraja marta 2020. prihodovao oko pola miliona evra, što je mesečno po 50.000.

Insta

Printscreen

Foto: Printscreen

Tokom aprila, maja i juna nema podataka o zaradi, što znači da je verovatno nisu ni imali, dok je za jul procenjena dobit tek oko 6.000 evra. Na primeru "Granda" jasno se vidi da su za samo četiri meseca ostali bez prihoda od približno 200.000 evra na Jutjubu.

Takođe, i Svetlana Ceca Ražnatović može se svrstati u najveće gubitnike kada je u pitanju onlajn zarada od slušanja pesama. Procenjuje se da je pre pandemije zarađivala po 15.000 mesečno, da bi u maju ove godine zaradila svega 600 evra.

Insta

Printscreen

Foto: Printscreen

Na ovu temu jedino je pristao da govori Filip Miletić, poznati kompozitor koji stoji iza Jutjub kanala FM plej. - U proseku između 20 i 30 odsto je manja zarada zbog povlačenja reklama s Jutjuba. Verujem da će se to brzo vratiti na staro - rekao je Filip.

Šaban Šaulić

Rajko Ristić/Alo!

Foto: Rajko Ristić/Alo!

Pre pandemije on je mesečno zarađivao oko deset hiljada evra od pregleda i slušanja muzike, da bi procenjena zarada u prvih deset dana jula ove godine iznosila više od 3.000. Jedino objašnjenje za ovaj fenomen jeste da se njegova muzika znatno više slušala poslednjih meseci nego ranije.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

Komentari (1)

pastrik

15.07.2020 08:49

lako je meni za njih,imaju nekretnine i vozila uvrednosti vise miliona,kao obican narod kad pukne neka dignu kredit,prodaju nesto da premoste vrnuce se sve to samo da su zdravo.