Tijana Ajfon
Dejan Briza/Alo!
Tijana Ajfon

Alo!/Marko Đoković

Tijana Ajfon, Foto: Alo!/Marko Đoković

Đaci koji su završili osnovnu školu juče su polagali ispit iz male mature, a prvi na redu bio je test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Pred učenicima je bilo 20 pitanja iz gramatike, pravopisa i književnosti. Iako su mnogi komentarisali da je test iz srpskog jezika iz godine u godinu sve teži, nekoliko predstavnika srpske estrade za „Alo!“ kažu da učenici ove godine imaju sreće, te da je test prost kao pasulj!

PREPORUČUJEMO:

Seka Aleksić

Dejan Briza/Alo!

 

 

Starleta Tijana Ajfon imala je zamerku na pitanja koja su bila na testu.

- Koga briga za „Dnevnik Ane Frank“ pored toliko naših književnih dela?! Pa nismo u Nemačkoj, nego u Srbiji - započinje Tijana za „Alo!“.

- Ja sam upisala gimnaziju, a nisam prepisivala, ali tada je bilo mnogo teže nego ovo danas! Trebalo bi malo pooštriti kriterijume za upis u srednje škole, pa da vidimo onda ko bi se školovao - kaže Tijana za „Alo!“.

Osim Tijane, svoje male mature prisetio se i pevač Era Ojdanić koji ističe da današnji osnovci mnogo manje znanja imaju nego oni koju su završili svoje školovanje pre trideset i više godina.

Era Ojdanić

Screenshoot

Era Ojdanić, Foto: Screenshoot

- Ma ovi današnji klinci pojma nemaju, samo ih interesuje kako nešto da smuljaju, od koga će da prepišu i koga će da zeznu. U moje vreme je to bilo mnogo teže, znali smo šta su red i disciplina. Takođe, mnogo više smo poštovali svoje profesore i umeli smo da cenimo autoritet - kaže Era za „Alo!“ i dodaje da je njegov unuk Andrija dobio keca iz matematike, pa će morati da ide na popravni u avgustu.

PREPORUČUJEMO:

 

- Da ga nisam toliko razmazio, možda bi bio bolji. Ali pošto ga mnogo volim, svaku želju mu ispunjavam, pa eto, tako je bilo ove godine. Kupio sam mu telefon od 1.000 evra, pa laptop od 900 evra i tu onda nije bilo prostora da se posveti školi i učenju matematike - rekao nam je Ojdanić i dodao da on u svojoj glavi ima preko šest hiljada tekstova i da nema mesta za imenice, zamenice, glagole i prideve.

Njegov blizak prijatelj i kolega, pevač Bora Drljača, kivan je na današnje obrazovanje i smatra da se deca u osnovim školama ne spremaju za život već samo bubaju definicije.

- U moje vreme, pre šezdeset godina, kada položiš malu maturu bilo je kao da si završio fakultet, dok je danas priča potpuno drugačija. Ovi današnji klinici su nesposobni, potpuno nespremni za život, njima ne bih dao ni pet ovaca da mi čuvaju. Svi su neki umišljeni menadžeri, ma to je katastrofa - rekao je Bora i dodao da se u školi uče gluposti i otkrio da su ova pitanja od značaja za decu, a ne ona koja se nalaze na testu:

Bora Drljača

Dejan Briza/Alo!

Bora Drljača, Foto: Dejan Briza/Alo!

- Da li naša dečica znaju: „Koje su boje na našoj zastavi i šta one predstavljaju? Da li znaju ko je Ivan Cankar? Šta je puška? Kakav saobraćaj postoji?“ - pitao je Drljača.

Marija Ana, učesnica prve „Zadruge“, bila je kratka i rekla je da se ne seća svog prijemnog ispita u srednjoj školi.

- To je bilo baš davno, ne sećam se ni pitanja ni kako je izgledao prijemni. Videla sam da se juče polagao prijemni, ali pitanja nisam stigla da pogledam. Čula sam da ima pitanje za tu knjigu o Ani Frank. Ma ništa me to ne zanima, ne znam gde se ja nalazim, a kamoli šta deca uče - rekla je pevačica i dodala da ne želi da odgovara na pitanja koju su se našla na prijemnom iz maternjeg jezika, pošto ne želi da ispadne glupa.

PREPORUČUJEMO:

Naida Gadžo, Ognjen Vranješ

Screenshot Instagram