Đorđe David
Instagram
Đorđe David

Instagram

 Foto: Instagram

Portal Alo.rs datuma 03.04.2020. godine objavio tekst sa naslovom: "Dobro upamtite ove reči: Đorđe David iz bolnice poslao nikad snažniju poruku! (FOTO)", koji sadrži netačne informacije.

U skladu sa analizom portala Raskrinkavanje.ba, sporni i netačni delovi teksta su izmenjeni.

U ovom tekstu su na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba izmenjeni sporni delovi, a promenjen je i naslov teksta.

Đorđe David u prenešenoj vesti, podelio je fotografiju na svom Instagram profilu aludirajući na celokupnu situaciju sa korona virusom, ali je, kao i mnogi koji su delili istu viralnu fotografiju, pogrešno i netačno preneo da je na slici prelazak vojmnika koji nosi magarca preko minskog polja, što zapravo nije istina, tvrdi Raskrinkavanje u svojoj analizi.

Kako je kroz analizu napisao sajt Raskrinkavanje.ba, pouka o vojniku koji nosi magarca preko miniranog terena da izbegne opasnost za sebe i druge vojnike delila se kao alegorija o potrebi da se spreči da neodgovorni pojedinci dovode druge u opasnost zbog nepoštivanja antipandemijskih mera.

Đorđe David je aludirajući na to koliko je važno da se svi pridržavaju pravila tokom pandemije podelio viralnu fotografiju, ali je analiza utvrdila da na slici nije minsko polje, već da jedan francuski legionar u Alžiru nosi napuštenu i iznemoglu životinju do baze kako bi joj pomogli.

Dakle, sva deljenja ove slike uz informaciju da su vojnici sa životinjom prelazili preko minskog polja su netačna, i izvinjavamo se čitaocima na zabuni.

Podsetimo, pevač se u trenu pisanje ove vesti nalazio u bolnici, zaražen korona virusom, i bio je u fazi oporavka.

Ova vest je lažna vest i ovim putem se portal Alo.co.rs izvinjava svojim čitaocima što ih je doveo u zabludu i plasirao dezinformacije.