Svetlana Bojković
printscreen
Predrag Ejdus

Screenshoot Youtube

Predrag Ejdus, Foto: Screenshoot Youtube

Velikan srpskog glumišta Predrag Ejdus preminuo je nakon duge i teške bolesti u 72.godini.
Bard srpskog glumišta odigrao je više od 200 predstava, snimio oko 50 filmova, 30 televizijskih serija i tako ostavio neizbrisivi trag.

Pročitajte još:

Iako je poslednje dve godine bio veoma bolestan, nije se predavao. Imao je veliku želju da i dalje stvara i mnogo toga želeo je još da pruži svojoj publici.

Njegova bliska prijateljica i koleginica Ceca Bojković, još uvek ne može da veruje da čuvenog Pece nema i za „Alo!“ kaže da je srpska glumačka scena ostala bez najboljeg glumca. smo izgubili najboljeg glumca:

- On je bio veliki deo mog života, deo moje mladosti. Mi se poznajemo iz gimnazije, zajedno smo polagali prijemni na Akademiji koju je on kasnije i upisao. Bio je jedinstven glumac čovek, sagovornik, partner... Niko nije imao tu energiju kao što ju je imao Peca. Imao je šarma, i topline, bio je jedan od najvećih kapitalnih stubova u kulturi čijim je odlaskom i osiromašena. Verovala sam da će se izboriti i ovog puta sa bolešću jer ga je držala pripadnost prema pozorištu. Igrao je do poslednjeg dana i žao mi je što je otišao a nije se naigrao - rekla je Svetlana Ceca Bojković za „Alo!“.

Svetlana Bojković

Vladimir Marković

Svetlana Bojković, Foto: Vladimir Marković

Glumica Gorica Popović veoma je potrešena što nas je napustila još jedna glumačka legenda i za „Alo!“ se prisetila njihovog poslednjeg susreta:

Pročitajte i:

 

- Teško mi je što nas najbolji napuštaju. Sa Pecom sam se videla ove godine u Mokrinu kada je održan 33. „Memorijal Mika Antić“. Bio je bolestan, ali nije odustajao, priča je, delio je savete. Videlo se da nema snage, ali on prosto nije hteo da odustane. On je čak planirao da snima sa mnom i sa još nekim glumcima seriju „Delirijum tremens“, ali eto, nije mu se dalo, rekla je Gorica za „Alo!“.
Glumac Gordan Kičić poznavao je Predraga još od malih nogu i veoma je počastvovan što je imao priliku sa njim da radi na mnogo projekata:

-Sa njim sam odigrao dosta predstava. Svaku smo igrali više od 100 puta, ali smo zajedno igrali i na filmu i u serijama. Poznavao sam ga odmalena, porodično. Bio je jedan od najvećih i ostavio je veliki pečat. Bio je neverovatna ličnost za koju me vežu mnoge anegdote, ali bojim se da one ukoliko bi ih prepričavao umanjile sve ono drugo što je on bio. Velika mi je čast što sam sa njim delio scenu svih ovih godina, rekao je Gordan Kičić za „Alo!“

Sa samo dvadeset godina glumica Danijela Vranješ igrala je sa ovim velikanom i u to u čuvenoj predstavi „Šovinistička farsa 3“. Za „Alo!“ se prisetila kako je to izgledalo:

- Farsa je bila tezga, ali Peca nije ispuštao tekst iz ruku gde god da bismo išli, stalno je vežbao nešto iako je to bila treća „Farsa“ i imao je dr Draha u malom prstu. Bila sam mlada i tresla se od treme što igram njegovu ćerku i što stojim na sceni sa četvoricom vukova, rekla je Danijela za „Alo!“ i istakla da je posle igranja sa njim postala prava glumica.

Veliki broj naših glumica oprostio se Ejdusa, a Sloboda Mićalović napisala je dirljivu poruku kojom se oprostila od glumačke legende:
- Kad umire glumac, umire stotine likova, a život se ukazuje poput loše predstave u kojoj rasplet i završetak nisu vešto pripremljeni. Kad plačemo zbog smrti glumca, mi ne plačemo za njim, nego za svim danima i svim predstavama koje smo zajedno s njime proživeli u teatru. Kad umire glumac, umire njegova publika, jer je svojom smrću potvrdio i prolaznost života - napisala je Sloboda.
Predrag je bio oženjen Milicom, sa kojom je imao dvoje dece. Vanju i Filipa.