Nikica Marinović
Screenshoot Youtube
Nikica Marinović

Screenshoot Youtube

Nikica Marinović, Foto: Screenshoot Youtube

Mnogi se i dan danas sećaju prelepe Nikice Marinović, koja je 1966. zvanično proglašena za Mis Jugoslavije. Ona je ujedno misica koja je na svetskom izboru koji je održan iste godine u Londonu najdalje dogurala od svih misica sa ovih prostora ikada, ali ni taj momenat nije mogao da prođe bez skandala.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Dubrovčanka Nikica Marinović sasvim slučajno je zapravo postala misica. Tadašnju organizaciju Izbora za mis SFRJ preuzeo je jedan uticajni nedeljnik. Ipak, glavna urednica nije bila zadovoljna kandidatkinjama koje su se prijavile i sama je počela da traži lepotice među anonimnim devojkama.

Tada je, sasvim slučajno, naletela na Nikicu koja je još bila učenica dubrovačke Ekonomske škole. Urednica je jedva ubedila Nikicu, ali i njene konzervativne roditelje da je puste da se takmiči.

Marinovićeva je pobedila i postala najlepša Jugoslovenka, a potom je otputovala u London, da se takmiči na svetskom izboru za mis.

U Londonu su je, kako su tada prenosili mediji, dočekali kao "prelepog vaznemaljca koji je dolepršalo prako gvozdene zavese" - bila je prva mis iz zemalja socijalističkoga bloka.

U Londonu je osvojila drugo mesto i postala prva pratilja Indijke Reite Farije. Drugo mesto izazvalo je negodovanje kod javnosti, jer su smatrali da je Nikica trebalo da pobedi. Razvila se i teorija zavere koja nikada nije dokazana.

Govorilo se kako je za Indijku bilo presudno što je bila spremna da, ako pobedi, odmah otputuje u Vijetnam, u posetu američkim vojnicima koji su tamo ratovali protiv komunističkog otpora, dok se Nikica nije usudila da potpiše tu tačku u ugovoru. Naravno, ovo nikada nije dokazano.

Nakon što se završilo takmičenje, Nikica se preselila u Beograd, gde je otvorila butik. Dobila je i ponudu da zaigra u holivudskom filmu, ali ju je odbila jer je smatrala da za nju nije glumačka karijera.

Zbog neosporne lepote, muškarci su je obožavali, a ona se dva puta udavala. Prvi put za beogradskog književnika i režisera, Vuka Vuča kojem je rodila sina Đorđa. Ipak, razveli su se nakon manje od pet godina braka, a Nikica se potom zaljubila u čuvenog reditelja Zdravka Šotru.

Zdravko Šotra, Foto: Screenshoot Youtube

Brak sa njim trajao je duže od pet godina, rodila mu je sina Marka, ali su se ona i Zdravko razveli 1980. godine.

Ipak, Nikica se u jednom trenutku potpuno povukla iz javnosti. Prekinula je kontakte čak i sa najbližima, a mnogi su kao razlog navodili depresiju.

Nikica je 2008. godine izvršila samoubistvo tako što je popila veliku dozu lekova. Nije ostavila ni pismo, ni poruku, a tada je imala 61 godinu.

Pogledajte BONUS video:

Jedna je od NAJBOGATIJIH ŽENA sveta, a nekada je umesto haljina nosila džakove za krompir!