Rade Jorović
Foto: Alo/Foto: Alo printscreen

Pevač Rade Jorović danas živi od penzije koja iznosi oko 30.000 dinara. Iako je nekada zarađivao "džakove para", sada vodi skroman život, o čemu je govorio sa ponosom.

- Sećam se jedne svadbe, bilo je nas 50 muzičara i pevača, prešli smo tad 50.000 maraka, ali smo svi delili po rangu - opisao je jednom prilikom Rade.

Poneki dinar ipak i dalje zarađuje od muzike.

- Imam malo tantijema od izvođačkog prava, malo i koncerata pa se skupi dovoljno. Uvek se setim i kad imam i kad nemam ko sam bio i ko sam sad. Samo se setim one fraze kad sam bio niko i ništa i kažem - polako. Sve će biti. E sad dokle ću da živim ne znam. Hvala Bogu neka bude 105 pa opet - ispričao je ranije Rade Jorović.

Kao mali slušao je izvornu muziku koju su pevali njegov otac Ljubomir i majka Ljubinka sa prelima i poselima sa komšijama i rođacima. U to vreme bio je opsednut muzikom - pravio je sebi harmonike od hartije, crtao mikrofone, prepisivao tekstove narodnih pesama, vežbao na usnoj harmonici i pravio frule od zove.

Najviše je voleo da peva, naročito na jednom proplanku čuvajući ovce pored reke Morave. I danas voli da ode tamo i da se natpevava sa prirodom. Kao srednjoškolac od đačke plate kupio je od jedne stare bake oko 40 godina staru harmoniku koju mu je otac kasnije razbio, ne želeći da mu sin bude pevač i "probisvet". Na odsluženju vojnog roka u Sarajevu bio je nagrađivani vojnik i najbolji vodeći glas u laganim strojevim koracima. Po povratku iz armije Rade se potpuno posvetio muzici, piše na "Biografija.org".

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Vuk07

15.06.2024 22:11

Živi od 30.000 din penzije. A gde su ti džakovi puni para. A ne rekoste da su bile marke i dolari u džakovima. A ne devalvirani dinari. Kad je on bio u vrhu svoje popularnosti. 80ih.