Jovan Janićijević Burduš
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Jovan Janićijević Burduš bio je jedan od najpopularnijih jugoslovenskih glumaca sedamdesetih godina prošlog veka, a onda mu se život u trenutku pretvorio u noćnu moru.

Naš glumac trebalo je da zablista na svetskom platnu i igra ulogu čuvenog Don Vita Korleonea u popularnom "Kumu".

Jovan Janićijević Burduš

Foto: Youtube/Printscreen

 

Poznat je pod nadimkom Burduš, koji je dobio zbog istoimene uloge u seriji "Muzikanti". Serija je bila toliko popularna da za vreme njenog emitovanja ulice su bile prazne, a Janićijevićev Burduš je bio toliki hit, da je čak dobio i svoju vrstu vinjaka. 

Međutim, u jeku najveće popularnosti u Jugoslaviji pozvan je u Los Anđeles, sa obećanjem da će od njega napraviti veliku svetsku zvezdu. Burduš je sa suprugom otišao u Ameriku, ali nedugo pošto je posetio nekoliko kastinga, upoznao neke svetske zvezde i pričao sa pravim holivudskim producentima, shvatio je da Maršal nije osoba na koju može da se osloni, odnosno da u celom Holivudu vlada kriza kao i u celom svetu.

Ipak, na kastinzima mu je obećano da će glumiti glavnu ulogu u filmu Kum, ali shvativši da ga Maršal vara vratio se za Jugoslaviju.

Tek nakon toga, produkcija se odlučuje da film Kum režira Frensis Ford Kopola, koji će izmeniti scenario i od prvenstveno mafijaške priče, napraviće sagu o Americi i američkom snu, dovesti na nesuđeno Burduševo mesto Marlona Branda, a i mnoge druge mlađe glumce koji će nakon ovog filma buknuti, poput Al Paćina.

Jovan Janićijević Burduš

Foto: Youtube/Printscreen

 

Nakon neuspešne avanture u Americi, desio mu se životni preokret kao iz horor filma. Sa trojicom prijatelja u automobilu, pokušavajući da izbegne kamion koji je išao iz suprotnog pravca, snažno je udario u banderu. Zbog toga, jedan od putnika ispao je iz automobila i ostao na mestu mrtav. Kako ga ne bi tretirali “drugačije zato što je poznati glumac”, zaradio je jednogodišnju kaznu u Zabeli.

Nakon izlaska iz zatvora, nije se vratio na stare staze slave. U većim produkcijama glumio je manje uloge, a više prostora je dobio u komercijalnim i estradnim projektima. Preminuo je u Beogradu 1992. a poslednja uloga koju je odigrao bila je u filmu "Velika frka".

Marlon Brando je za ulogu koju Burduš nikad nije dosanjao dobio Oskara i zacementirao svoje mesto u istoriji svetskog filma, ali to je već neka druga priča.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading