Emir Kusturica
Foto: Alo/Alo

Jedan od najvećih reditelja današnjice, slavni Emir Kusturica uspeo je nađe mecene za sledeći, veliki projekat - triptih po motivima dela ruskih klasika Dostojevskog, Čehova i Gogolja.

- Ali, taj mecena nije Putin, kako su izvestili lažljivci sarajevski, pa i neki kod nas. Nisam išao kod Putina da tražim novac. Ruski predsednik nije čovek koji vadi pare iz džepa. Kod Putina sam išao da mu kažem da želim da budem deo novog sveta koji se javlja u Evroaziji - rekao je za Alo! slavni reditelj, i pojasnio ko će mu sponzorisati triptih. Imate tamo i gradsku vladu, koja gradi taj studio u kome ću da snimam po nižoj ceni. Naravno, sve zanima ko će to da plati. Platiće oni koji imaju novac, ali to nije Putin.

Emir Kusturica

AP

Govoreći o nedavnom susretu s jednim od najmoćnijih ljudi na planeti, Kusturica je istakao:

- Kod Putina je zanimljivo i to što je čovek koji ima toliku silu, toliku moć, a pritom je toplo ljudsko biće.

Emir Kusturica

AP

 
Kusturica: Radim 60 sklekova

Kusturica je jedini reditelj s karijerom dužom od četiri i po decenije, jer je prvi televizijski film „Gernika“ snimio 1978. godine. Na taj podatak su ga podsetili i juče, a veliki Kusta, koji ovog novembra puni okruglo 70, duhovito je reagovao:

- Tako je, a još mogu da uradim 60 sklekova.

Na pitanje Alo! da li je tačno da je pušio tompus kod ruskog predsednika, uz veliki osmeh je odgovorio:

- Nisam odmah, tek posle.

Kusturica je za Alo! otkrio i zašto će baš on biti poslednji Indijanac koji brani pravo na dobru ishranu:

- Imam voćnjake, svinje, krave, svoj sir i mleko. Moje krave jedu na 700 metara nadmorske visine, što ne znači da nećemo umreti, ne daj bože, od onih bolesti najgorih. Ali to je moj koncept životni, onoliko koliko sam organski radio svoje filmove, da isto toliko dam u poljoprivredi. Posebno sada kada je ona u celoj Evropi napadnuta koncepcijom biohemije, implanta, štampane hrane. Ja ću biti onaj mohikanac ili poslednji Indijanac koji će da štiti pravo na dobru ishranu.

Emir Kusturica

Printskrin

 
Život je čudo, ume da iznenadi

Govoreći o svojim filmovima čija će retrospektiva biti od 15. do 26. aprila u MTS dvorani, Kusturica je otkrio da mu je najdraži „Život je čudo“.

- Jer ima temu iz života, nije ništa izmišljeno... Film je sloboda. Mnogo je bliže muzici nego literaturi. Zna da iznenadi ne samo onoga koji ga je pravio nego i čitavu naciju i delove Evrope - naveo je reditelj.

U MTS dvorani publika će imati priliku i da, posle Pariza, pogleda integrisanu, petočasovnu verziju remek-dela „Andergraund“.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading