Biljana Slijepčević
Foto: Alo/Ustupljene fotografije/Alo!

Kompozitorka i čelistkinja i osoba koja se bavi muzikom, Biljana Slijepčević, u razgovoru za Alo! osvrnula se na aktuelne probleme sa kojima se njena profesija susreće, i zašto estrada nije ni nalik onoj što je nekada bila. Ona smatra da je mladima ponuđen samo jedan muzički model, koji nije najispravniji, ali pošto je stalno plasiran, iz tog razloga, mladi ga smatraju dobrim izborom.

- Kada slušaocu ponudite i nametnete samo jedan model ponašanja i svakodnevno ga time bombardujete, on će vremenom prihvatiti taj model i smatrati ga ispravnim – otpočinje Biljana razgovor za Alo!

Biljana ističe da se danas smatra uspehom biti pevač na estradi, bez obzira na kvalitet pesama koje se pevaju.

Ako su naša deca bombardovana jednom vrstom "takviih pesama", kako će znati šta su prave vrednosti? - pita se ona.

Govoreći o trenutnom stanju narodne muzike, Biljana kaže:

- Naša narodna muzika je nekada bila predivna i prebogata. Ono što se danas svrstava u taj žanr, ja ne bih nazvala narodnom muzikom. Često nedostaje melizam našeg naroda, što dovodi do dezorijentacije i gubitka identiteta. Muzika koja se nameće, u većini slučajeva nije naša već "pozajmljena" iz biskoistočne kulture - pojašnjava nam kompozitorka.

O estradnjacima koji utiču na društvo, naša sagovornica poručuje:

- Ti “umetnici” diktiraju i nameću model ponašanja društva. Takođe, nameću stil oblačenja, uglavnom neukus jer nemaju šta da predstave publici. Znog toga se forsira opšti nemora, i to nikako ne smemo nazvati umetnošću. Kada to svi shvatimo, naučićemo da razlikujemo, umetnike od "umetnika". Svaka ličnost treba da ima odgovornost za razvoj svoje publike i da je edukuje, a ne da je gura u ponor vulgarnostima, i da nameće nemoral, i da podstiče kriminal - priča Biljana.

Biljana vidi rešenje problema u tome da se sve vrati u neki balans.

- Nisam za preterivanje ni sa kulturom, mora postojati i jedno i drugo da bi ljudi imali izbor, kakav oni žele. Umetnici treba da se odazovu lepim stvarima, i da se istim prikažu. Takođe, darovitima treba vetar u leđa da budu autentični i posebni - priča naša sagovornica i dodaje:

- Svi smo krivi zbog posrnuća kako na muzičjoj sceni, tako i u društvu i svi moramo raditi na tome. Prvi ponovni korak je da muzika postane muzika, kao što je nekada i bila. Sve može biti aktuelno ako nismo lenji da to na pravi način prikažemo. Treba promovisati autentičnost i raznolikost kako bi se izbegla jednoličnost koja vodi do mnogih problema, uključujući agresiju kod nekih pojedinaca – zaključuje Biljana.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading