Dragana i Ceca
Foto: Alo/Printscreen/Ataimages

Dvorac Ebenfurt koji se nalazi u Austriji danas je u vlasništvu velike srpske zvezde Dragane Mirković i njenog supruga Tonija Bijelića.

Njih dvoje su kupili pomenuto istorijsko zdanje kada je bilo na runu propadanja uz obavezu da isto restauriraju po strogim tradicionalnim pravilima države u kojoj žive - Austrije.

Naime, kada su krenuli sa renoviranjem i restauracijom, radove su nadgledali određeni istoričar umetnosti jer je pre svega morala da se sačuva autentičnost epohe iz koje datira zdanje, kao i drugi bitni detalji ključni za pomenutu građevinu. Osim istoričara umetnosti, radove je tada nadgledao i prvi čovej Beča, gradonačelnik, kojem je od izrazite važnosti bilo da i sa tim zdanjem prođe sve po protokolu jer su ga čekali izbori i nije hteo da izneveri duh i tradiciju Austrije i znamenitosti koku su pazarili naša velika zvezda i njen suprug.

DRAGANA MIRKOVIĆ PROŠLA STROGE PROCEDURE U BEČU Umešana i vlast, isplivala strogo čuvana tajna

Foto: Printscreen/instagram

 


- Čitave ekipe majstora, arhitekata, ali i istoričara umetnosti godinu dana vredno su radili da istorijskom spomeniku vrate nekadašnji sjaj i lepotu. Radilo se polako i vrlo pažljivo, bez odstupanja od nacrta na kojima su radili istoričari umetnosti i arihtekte stručne za taj period istorije ove evropske države - otkrio je izvor za medije u vreme renoviranja i dodao:

- Gradonačelnik je u to vreme, kada se sve restauriralo, posetio dvorac i proverio kako napreduju radovi iz razloga što mu je na izborima tada upravo Draganin dvorac bio glavni adut za pobedu. Dragana i Toni su svojevrsni istorijski spomenik spasili od propadanja, što je bio veliki poen gradonačelniku da pobedi. Iako su troškovi bili zaista basnoslovni, Dragana i Toni su zamku iz bajke vratili stari sjaj - zaključio je izvor tada za medije.

Instagram

Foto: Printscreen/instagram

 

- Staklo nije trebalo, tražili smo dozvolu i da staklom pokrijemo dvorište unutar zidina zamka i da ga pretvorimo u veliku baštu. Zidine su visoke 20 metara, a obećali su nam da će nam isporučiti zaista visoke palme i drugo rastinje - otkrila je Dragana u periodu dok su trajali radovi i objasnila šta je jedino od čega su odstupili kao vlasnici tokom renoviranja zdanja:

- Zelenilo. Dosta zelenila. I u kući u kojoj sada živimo ima mnogo biljaka koje obožavamo, ali i to je nedovoljno da popunimo delić prostora u Ebenfurtu. Svaka biljka će nam dobro doći - rekla je tada Dragana medijima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading