Biljana Slijepčević
Foto: Privatna arhiva/Privatba foto arhiva

Biljana Slijepčević nije neko ko samo svira muziku, ona je i piše. Njeno predstavljanje trajalo bi predugo, ali reći ćemo da je kompozitor, čelista, bas gitarista i pijanista. U razgovoru za Alo! istakla je da je umetnost i dalje živi, i da je svako vidi na svoj način.

Muzika je tvoj život, šta ona poručuje ljudskom biću?


- Pre bih rekla da je umetnost život. Umetnost oplemenjuje ljude i čini svet boljim i lepšim mestom.

Koliko je teško stvoriti melodiju?

- Meni nije teško da stvorim muziku jer mi je dato da stvaram. Muzika je deo mene i melodije su mi uvek u glavi. I van glave, sve je muzika: i tišina, i cvrkut ptica, i pucketanje vatre. Svuda je muzika, samo je treba čuti. Naravno, za stvaranje, to jest pisanje muzike, mora se osim dara imati i znanje. Potrudila sam se da i to imam i još učim.

Postoji muzika dobrih i loših vibracija, kako je razlikujemo?

- Muzika koja je pozitivnih vibracija je lepa. Ona osvaja srce. Nije teško prepoznati je jer izaziva osećanja. Negativna muzika samo budi nagone. Moram se osvrnuti na to da su sve grane umetnosti bitne. Tako, kada praviš pesmu, ona mora, tačnije treba da bude u harmoniji sa tekstom. Reč takođe ima vibraciju. Muzika i tekst moraju biti u skladu, inače delo nije u balansu. Tako je i sa plesom, režijom, slikarstvom... Sve je povezano. Tako smo i mi ljudi povezani, a umetnost je most koji spaja ljude.

 


Živimo u svetu gde uglavnom prolaze aktuelnosti, da li je avangarda zapostavljena?

- Pre bih rekla da se plasira nešto što više liči na biznis nego na umetnost. Vremenom je biznis postao svakodnevnica. Međutim, to može biti opasno. Nedavno sam razgovarala sa jednom mladom koleginicom koja je na simpatičan način pokušavala da odbrani pevačicu koja je aktuelna. Ja sam joj rekla: "Koja je poruka njene pesme? Pročitaj mi tekst." Ona je pročitala tekst koji je po meni bio plitak. Odgovorila mi je da ne mora svaka pesma imati poruku, drugim rečima, ne mora ništa imati poentu. Tako razmišljaju mladi i tu smo svi odgovorni jer smo ih tako naučili.

Ko su tvoji muzički uzori?

- Svako ko ima viziju je vredan poštovanja. Pomenuću samo neke, Volfgang Amadeus Mocart, Ludvig van Betoven i bilo ko ko je ostavio iza sebe nešto. Tu je tu ubrajam i velikane narodne muzike. Naravno, naša muzika i melizmi su predivni i ne trebamo zaboraviti ko smo.

Na koje svoje delo si najponosnija?

- Na svako svoje delo sam ponosna jer je iznedreno iz srca u pravom trenutku.

Ansambl "Kolo" je tvoju kompoziciju koristio za svoju kampanju, šta znači muzički identitet?

- Da, Ansambl Kolo je nacionalni ansambl koji čuva našu tradiciju. Velika je čast dati njima deo sebe, delo svoje.

 

 

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading