Žarko Laušević
Foto: ATA IMAGES/Foto: Ataimages

Na današnji dan pre 64 godine rođena je legenda domaćeg glumišta, Žarko Laušević.

Svojim ulogama ostavio je ogroman pečat na kulturu i kinematografiju, a iako je napitao četiri knjige i javno govorio o svim životnim borbama, priče o njemu i dalje intrigiraju javnost.

Na male ekrane pojavio se 1982. godine u filmu "Progon". Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima "Savamala" i "Direktan prenos", nakon čega su se uloge samo nizale.

Lik Šilje u TV seriji "Sivi dom" (1984) donela veliku popularnost, nakon čega je igrao u više od dvadeset filmova i serija: "Šmeker“ (1985), "Oficir s ružom" (1987), "Braća po materi" (1988), "Boj na Kosovu“ (1989), "Original falsifikata" (1991), "Bolje od bekstva“ (1993), "Nož" (1999)...

Poslednji put publici se poklonio 10. oktobra prošle godine na premijeri filma "Heroji Halijarda".

Njegovo zdravstveno stanje već tada je bilo ozbiljno narušeno, bio je da bolničkom lečenju zbog opake bolesti koja je uzela maha, ali on je insitirao da stane pred publiku i pokloni se publici. On je tada poručio da će doći na poklon i da je za ovu priliku kupio novo odelo. Njegovo prisustvo izazvalo je ovacije prisutnih, a zajedno sa ekipom pozdravljen je desetominutnim aplauzom.

Na premijeri filma dogodila se scena koja je svima naterala suze na oči. Reditelj Radoš Bajić i glumac Petar Božović su Lauševića uhvatili za ruku, čvrsto stegao i poljubio.

Petar Božović glumac i blizak prijatelj legendarnog Lauša, govorio je za medije povogom smrti slavnog umetnika.

- Desilo mi se nedavno da gledam TV i vidim njega. Najava za neki film. Zaboravio sam da je otišao. Verovatno će to tako i biti, dok mi živimo, živeće i on u nama - rekao je Božović, pa se prisetio se pokojnog prijatelja

- Žarko. Eh. On je bio deo mog života. Počeo je kao moj sin, a nekako je i završio kao moj sin. Prvu ulogu koju je igrao bila je drama "M. V." u režiji Mila Đukanovića, u selu Godinje. Dolazi i odlazi kao neka sudbina - rekao je Božović i osvrnuo se na jedan detalj zbog kojeg su ga preplavile emocije.

- Eto vidiš, opet smo bili otac i sin. Bio je radostan što je došao i uspeo sebe da prevaziđe. Držali smo se toliko čvrsto na sceni da su mi posle neki rekli: "Jao, dobro je što si ga držao". Odgovorio sam: "Ne zna se ko je koga držao." Ja sam čovek, sa svojim fizičkim nedostacima, kolena, kukovi i te stvari. Drago mi je što smo se na neki način tako oprostili. Život je bio pun svega, a tako se i završio - prisetio se Božović.

Žarko Laušević napustio nas je mesec dana nakon što se poslednji put poklonio publici. Nekoliko dana kasnije je kremiran, a stotine glumaca, prijatelja, bliskih ljudi, ali i fanova, došli su tada da se oproste od vanvremenskog imena koji će zauvek ostati upaćnen i živetikroz svoja filmska i književna dela.

(Kurir)

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading