Vesna Dedić promocija knjige
Foto: Alo/Alo!/Manasori Josida

Voditeljka Vesna Dedić sumirala je za Alo! praznični broj utiske iz 2023. godine i šta očekuje u narednoj.

Vesna nije krila da je nostalgija za prošlim vremenima prisutna, a u 

Šta za vas predstavljaju novogodišnji i Božićni praznici, na šta prvo pomislite kada je o tome reč?

- Nova godina je jelka, poljupci i ponoć i zdravica uz koju svi jedni drugima poželimo sreću.I bila bi sreća samo kada se te novogodišnje želje ne bi u budućim danima izjalovile.Često upravo oni koji su te ljubili u ponoć i nazdravljali učine sve da budeš nesrećan.

Koliko se način praznovanja promenio u odnosu na vremena kada ste vi bili dete?

- Nekada su svi roditelji dobijali platu prvog u mesecu, gledali smo isti program iz sličnih ugaonih garnitura u stanovima sa tapetama istih šara, mame su kuvale ista jela.Istina, vrsta kolača se razlikovala od kuće do kuće.Mi smo u istim patikama i farmerkama išli na novogodišnje žurke, pili jeftina pića i jedni druge satima pratili do kuće ili na poslednje noćne autobuse.Danas su socijalne razlike tolike da neki neće imati ni za keks, a drugi će porodično deliti kao novogodišnje poklone jedni drugima stanove, kola i putovanja.Srednja klasa kojoj pripadam će naravno praznovati pokušavajući da ispoštuje sve navike iz porodičnog doma, a malo da se i prilagodi sistemu poželjne raskoši čisto da se ne vidi da si bliži nižoj nego visokoj klasi.

Mnogi poznati sa kojima sarađujem mahom imaju nostalgična sećanja i žale za tim prošlim vremenima, da li je to slučaj i kod vas?

- Ne žalim ni za čim jer istinski verujem da me tek čekaju najlepše godine.Jedino za čim žalim su trenuci koje ću propustiti sa nekim ljudima posle mog 120 rođendana jer kažu da ne može posle toga da se živi.Iako, verujem u medicinu više nego u nostalgiju.

Kako se slavilo kada ste bili dete, šta vam je iz tog vremena najviše ostalo u sećanju?

- Mama i tata, najlepši par koji odlazi na doček Nove godine u hotel, zore kada se vraćaju zagrljeni pevajući, u stanu miris vanile i pršute, mlađi brat koji mi uvek pojede poslednju krempitu, prenos novogodišnjeg koncerta iz Beča pre ručka, Dnevnik sa kadrovima kako se Nova godina proslavljala u svetu, popodnevna duga spavanja, obavezna recitacija za Deda Mraza, spokoj…Ja sam stvarno u svom domu osećala radost što nam sledi još lepša godina i zanimljiviji život i sačuvala sam to do danas.

Poznato je da vas mladalački i vedar duh nikada ne napušta, kako vam se s tim u vezi čini današnja omladina, da li se kod njih izgubio taj praznični osećaj i osećaj zajedništva?

- Kao što je drušvo podeljeno na izuzetno bogate i mnogo siromašne, tako su i mladi podeljeni na one koji se ponašaju kao skorojevići i megalomanski sa sebi sličnima kupuju trenutke radosti, i one koji su upali u apatiju jer ne mogu da praznuju imitirajući svoje bogate vršnjake.Ipak, postoje mladi ljudi koji umeju da se raduju sa prijateljima, da podele i obeleže i svoje i tuđe radosti i verujem da oni čine nažalost neprimetnu većinu.

Kako ćete pamtiti 2023. Godinu?

- Pamtiću je po velikim tugama zbog tragedija koje su se desile nečijoj deci od Beograda do Gaze, kao i poplavi licemerja i epidemiji koristoljublja koja je zahvatila svaku poru vremena u kojem živim.Koliko god sam optimista, ma koliko sam lično imala mnogo lepih trenutaka radosti, bliskosti i smeha bojim se da ću neke strahove iz 2023. poneti u budućnost.U nekim trenucima spoznaja da su mračne sile u ljudima jače od svake dobrote je pretila da zaseni svu ljubav i sreću koju sam imala sa svojim detetom, prijateljima, gledaocima i čitaocima na čijoj sam ljubavi zahvalna do neba.

Šta se u godini koja je na izmaku desilo što biste možda izbrisali?

- Uvek me rastuži kada otkrijem da je neko koga volim bezkrupulozni spletkaroš i taj trenutak ne uspevam nikad da izbrišem.A volela bih.

Ne krijete ni da ste zaljubljeni, kako se oseća zrela ostvarena žena kada se zaljubi, ima li razlike u odnosu na ta stanja kada ste bili mlađi?

- Ja nikada javno nisam rekla da sam zaljubljena u nekog muškarca, čak ni kada sam davala intervjue kao mlada voditeljka i često bila zaljubljena.Javnost i moji najbliži znaju da sam ja nepopravljivo zaljubljena u život koji čine moje silne ljubavi prema svemu i svima koji me čine boljom ženom, majkom, novinarem i piscem.Zaljubljenost nema godine, ali ima trajanje i ja samo želim da ta moja zaljubljenost u ideju da je život lep čak i kada mnogo toga oko mene nije lepo dugo potraje.

Da li ćete praznike, kad smo već kod ljubavi, provesti s partnerom?

- Mislim da javnost baš briga sa kim se budi, da li ima partnera i gde će dočekati Novu godinu jedna žena koja će 25.decembra napuniti 56 godina.Gde sam i sa kim sam odavno me ne pita ni mama.Na to ima pravo samo Lenka i njoj revnosno podnosim račune.

Jedno od pitanja koje postavljate svim sagovornicima je koju pesmu naručuju u kafani, koja je vaša?

- Ja imam toliko godina, dobrih i loših životnih iskustava da je već dugo svaka pesma moja.Svaka osim one „Ti si me čekala“.E, u toj pesmi se ne pronalazim.

Da li sami spremate prazničnu trpezu?

- Dok je Lenka živela u Beogradu naravno da sam prazničnu trpezu sama spremala.Mnogo volim da kuvam za one koje volim. Poslednjih sedam godina raskošne praznične trpeze i ta jela spremam samo kada Lenka dođe ili kada odem u Ameriku.

Jel su i kod vas ruska salata i sarma glavna jela na meniju za praznike?

- Da li vam ja ličim na skorojevića koji će za novogodišnju trpezu spremiti gambore i karpaćo.Sarma, ruska salata, pečenje i meze su obavezni.Dilema je samo da li napraviti šnenokle, princes krofne ili krempitu za dezert.

Šta biste poželeli čitaocima Alo! Pdnevnih novina i portala u Novoj godini?

- Vašim čitaocima želim da im svi koji im požele srećnu Novu godinu zaista učine buduće dane srećnijim ili bar da ih ne kvare.

I za kraj svakako šta želite sebi i svojoj porodici?

- Da budemo svi voljeni i zdravi.Sve ostalo je rešivo uz malo truda i strpljenja.

Piše: Aleksandra Belić

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading