Dino Merlin
Foto: Printscreen/Foto: TikTok

Bosanskohercegovački kantautor, muzičar i muzički producent Edin Dervišhalidović, poznatiji pod umetničkim imenom Dino Merlin, održao je četiri spektakularna koncerta u beogradskoj Areni.

O istima se i dalje priča, ali se na društvenim mrežama povela polemika i o detalju koji je Merlin poneo na svom odelu.

Naime, u prvi mah su mnogi pomislili da je u pitanju ljiljan, simbol milosrđa i bezuslovne ljubavi, povezuju ga i sa nadom i verom, takođe označava i nezavisnu nezavisnu BiH, a mnogi su odmah počeli da se pitaju na mrežama da li je ovo slučajnost, ili ipak provokacija, ako se uzme u obzir Merlinova prošlost i stavovi.

Istina je potpuno drugačija, a cvet koji nosi Merlin na odelu u Areni je zapravo orhideja i deo je poslednje kolekcije modnog brenda Alexander McQueen. 

Bosanski ljiljan ili zlatni ljiljan kao simbol u Bosni i Hercegovini počeo se koristiti u srednjem veku. Prisutan je na novcu, pečatima, zastavama, grbovima plemićkih dinastija, raznim ukrasnim predmetima itd. Naročito je postao popularan kada je Bosnom vladao kralj Tvrtko I Kotromanić. Dinastija Kotromanića uzela je bosanski ljiljan kao simbol, najčešće nazvan zlatni ljiljan.

Grb zlatnih ljiljana koje je stvorila kraljevska porodica Kotromanić sastoji se od šest zlatnih ljiljana na plavoj pozadini sa belom vrpcom. Dolaskom Osmanlija na Balkan i padom dinastije Kotromanić, sam grb je pao iz upotrebe.

Savremena upotreba

Kako se može pročitati na internetu, godine 1992. grb zlatnih ljiljana ponovo je upotrebljen nakon proglašenja nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. Zastava Republike Bosne i Hercegovine sastoji se od grba zlatnih ljiljana na beloj pozadini. To je bila i zastava sa zlatnim mačevima na uglovima grba Armije Republike Bosne i Hercegovine. Grb je ugraviran i na grobovima bosanskih poginulih boraca.

Godine 1998, nakon protesta političkih predstavnika bivše Herceg-Bosne i Republike Srpske, zastava Republike Bosne i Hercegovine zamenjena je novom. Ipak, Bošnjaci i dalje koriste grb i zastavu u odgovarajućim kulturnim prilikama, a na grbu Federacije BiH i grbovima nekih kantona i opština ljiljan se koristi kao simbol Bošnjaka.

Podsetimo, na Merlinovim koncertima u Beogradu prvi put su se pojavili u javnosti i njegovi sin i ćerka, Hamza i Naida, koje je naš reporter ekskluzivno uslikao sinoć dok su bodrili svog oca.

Merlinu su podršku pružile i brojne zvezde iz Srbije i regiona, među kojima su Vesna Zmijanac, Saša Kovačević, Marina Visković, Melina Džinović, Senidah, Ivana Banfić, kao i mnogi drugi...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading